Зростання ВВП на 5-7% щорічно є досяжним – Маркарова

Поділитися
Зростання ВВП на 5-7% щорічно є досяжним – Маркарова © Укрінформ
Проект держбюджету на 2020 рік базується на реальному зростанні ВВП на 3,3%.

Міністр фінансів України Оксана Маркарова назвала цілком досяжною метою зростання ВВП України на 5-7% щорічно. Про це вона заявила сьогодні, представляючи проект бюджету у Верховній Раді, пише ЕП.

"Хочу звернути вашу увагу, що ми представляємо проект бюджету в першому читанні до того як уряд представляє свою програму дій і до того, як ви її затвердите", - сказала вона.

"Ми робимо це тому, що норми Конституції і Бюджетного кодексу для нас є обов'язковими для виконання, тому що ми до 15 вересня зобов'язані надати вам цей документ і почати дискусію з парламентом", - заявила міністр.

За її словами, стратегічними цілями влади є максимальне прискорення економічного зростання.

"Бюджет, який ми сьогодні обговорюємо, заснований на макроекономічному прогнозі, прийнятому ще в травні 2019 року і перегляд цього макропрогнозу у нас ще попереду. Тому цей бюджет базується на реальному зростанні ВВП на 3,3% і тих макроекономічних показниках, затверджених попереднім Кабміном у травні. Ми задекларували амбітну мету - зростання на 5-7% щорічно, це дуже амбітна мета, і вона досяжна", - сказала вона.

"Але для того, щоб побачити це в бюджеті, нам необхідно активну співпрацю з депутатами", - заявила Маркарова.

Мінімальна зарплата в проекті бюджету-2020 закладена на рівні 4723 гривень. Середній курс долара - 28,2 гривні за долар.

Доходи державного бюджету на 2020 рік передбачені у сумі 1079,5 млрд грн, у тому числі загального фонду - 962,7 млрд грн. Витрати - у сумі 1170 млрд грн.

Видатки на сферу національної безпеки і оборони у проекті бюджету закладено на рівні 245,8 млрд грн, що на 33,8 млрд грн більше, ніж у цьому році.

Кабмін заклав у проект бюджету 47,6 млрд грн на субсидії. На дороги в бюджеті передбачено 74,4 млрд гривень.

Як повідомлялося, Нацбанк в середині липня поліпшив макропрогноз на 2019-2021 рр.: оцінка реального зростання економіки в поточному році підвищена з 2,5% до 3%, в наступному – з 2,9% до 3,2%.

У той же час ряд експертів підвищили прогнози зростання української економіки на поточний рік більш істотно: Міжнародне рейтингове агентство Fitch – до 3,4%, Інститут міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF) – до 3,5%, а JP Morgan – до 4,3%.

Докладно про потенціали зростання ВВП України та міжнародних інвестиціях читайте у статті Павла Гайдуцького, академіка НААН, директора Інституту стратегічних оцінок при Президентському фонді Леоніда Кучми "Україна", "Зростання ВВП на 40%: як неможливе зробити можливим?" для "Дзеркала тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі