Зростання ВВП України в 2019 році сповільниться — IIF

Поділитися
Зростання ВВП України в 2019 році сповільниться — IIF © economy.kz
В 2020 році зростання ВВП може прискоритися.

Інститут міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF) прогнозує уповільнення зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України з 3,3% в 2018 році до 2,8% до 2019 року і його подальше прискорення до 2,9% в 2020 році. Про це йдеться у звіті IIF.

Наголошується, що середня інфляція в країні знизиться з 10,9% у минулому році до 8,5% у цьому і 6,8% – в наступному.

Після уповільнення зростання економіки до 2,5% у першому кварталі 2019 року, викликаного, в тому числі, спадом у промисловості, вона почала відновлюватися завдяки збільшенню внутрішнього споживчого попиту, пов'язаного з ростом зарплат на звуженому ринку праці і значними соціальними виплатами.

Аналітики IIF вважають, що подальше збільшення доходів населення сприятиме зростанню внутрішнього споживання на рівні близько 7% в 2019-2020 рр.

Вони також прогнозують скорочення дефіциту поточного рахунку України з 3,3% ВВП в 2018 році до 3,1% ВВП в 2019-му і 3% ВВП в 2020 році. На їхню думку, поліпшення зовнішнього балансу країни пов'язано, зокрема, з переорієнтацією України на ринок Європи: у порівнянні з базисним 2014 роком експорт товарів до країн ЄС збільшився майже на 25%, в той час як в Росії він впав приблизно втричі.

Незважаючи на поліпшення поточного рахунку, стабільні прямі іноземні інвестиції та деяке збільшення портфельних інвестицій цих коштів буде недостатньо для забезпечення виплати країни МВФ, за євробондами та іншого зовнішнього боргу, відзначають аналітики IIF.

За їх оцінками, за умови випуску єврооблігацій на $ 1,5 млрд у рік дефіцит фінансування становить близько $ 2 млрд. Таке додаткове фінансування може забезпечити нова програма МВФ, очікуваний за підсумками переговорів з Фондом наступного після парламентських виборів місяці.

Аналітики IIF також вважають, що в разі відкриття нової програми з Фондом та успішного проведення реформ в країні протягом 2019-2022 рр. державний борг буде стабілізовано до рівня 55% ВВП. Вони нагадують, що завдяки стабільному обмінному курсу і профіциту держбюджету співвідношення боргу до ВВП в останні роки знизилося більш ніж на 20 в. п. до рівня нижче 60% ВВП.

У той же час проблемою державного боргу України залишається висока частка його валютної складової, тому в разі девальвації гривні в масштабах 2014-2017 рр .. борг України перевищить 100% ВВП, вказують експерти.

За прогнозами НБУ, зростання реального ВВП України в 2019 році сповільниться до 2,5%, а в 2020-2021 роках прискориться відповідно до 2,9% і 3,7%. МЕРТ також погіршило прогноз зростання реального ВВП України. Прогнозується, що він впаде до 2,8% з 3% в 2019 році.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі