Молодь обирає Європу

Поділитися
Молодь обирає Європу
Найбільшими проблемами вітчизняної вищої освіти українці вважають:невизнання дипломiв бiльшостi вiтчизняних ВНЗ у свiтi (42%), корумпованiсть викладацького складу ВНЗ (40%) та невiдповiднiсть викладання вимогам ринку працi (37%).

Поки точаться дискусії, куди дрейфує Україна - у напрямку до ЄС чи до МС, молодь зробила свій вибір. І він - на користь Європи. Що б не розповідали нам про приголомшливі досягнення освіти і науки в Україні (сайт Міносвіти так і сочиться медовими похвалами та бравими агітками у дусі Радянського Союзу), реальність така: кількість молодих українців, котрі хочуть навчатися за кордоном, щороку зростає.

Центр дослідження суспільства (ЦДС) оприлюднив результати дослідження, до яких саме країн виїжджає на навчання українська молодь упродовж останніх років. Ідеться про денну форму навчання. Інформацію експертам надали міністерства, статистичні відомства та асоціації університетів різних країн. Як наголошують експерти ЦДС, в Україні таку інформацію не збирає й не аналізує жодне відомство.

Найулюбленіші країни для українських абітурієнтів, за підсумками минулого навчального року, - Польща, Німеччина, Росія, Чехія, Італія, Іспанія, Франція, Канада та Австрія. Але незаперечним лідером серед них є Польща. Постійно збільшується кількість українців в університетах Чехії, Італії, Іспанії, Канади, Австрії, Великобританії, Австралії, Швейцарії. Втрачають популярність США та Швеція.

До останньої групи країн належить і Росія. На жаль, експертам не вдалося отримати даних щодо кількості студентів-українців, які навчалися в цій країні у 2012/2013 навчальному році. Однак інформація за кілька останніх років свідчить: популярність російських вишів спочатку зростала, а потім почала зменшуватися: у 2003/2004 н. р. російські дипломи здобували 3120 українців, у 2010/2011-му - 4919, а у 2011/2012 н.р.- 4644.

На думку експертів, для уряду Росії українські студенти не є пріоритетними: кількість бюджетних місць для іноземців, що навчаються в Росії, щороку збільшується, при цьому у 2011-2012 н. р. лише 210 із 4644 наших співвітчизників навчалися на спеціальних бюджетних місцях для іноземців. Для порівняння: у Чехії тоді ж із 1636 студентів-українців за навчання платили тільки 30.

Очевидно, що молодь обирає місце навчання, керуючись критеріями: співвідношення ціни та якості і перспективи працевлаштування. Чи зможе її задовольнити українська вища освіта?

За даними загальнонаціонального опитування "Ставлення населення України до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО)", проведеного у 2013 р. фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, найбільшими проблемами вітчизняної вищої освіти українці вважають:невизнання дипломiв бiльшостi вiтчизняних ВНЗ у свiтi (42%), корумпованiсть викладацького складу ВНЗ (40%) та невiдповiднiсть викладання вимогам ринку працi (37%).

Згодні з тим, що наша вища освіта дає добрі професійні знання, лише 40% опитаних. Майже третина (28%) вважає питання вдосконалення якості вищої освіти першочерговим, 46% - важливим. Вважають, що вища освіта дає можливість знайти хорошу роботу, - 18%.

За результатами опитування, проведеного серед молоді 15–30 років у 2013 р., результати якого наведені в інформаційно-аналітичних матеріалах Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.Птухи НАН України, освіта "не виглядає потужним чинником диференціації заробітків… Привертає увагу той факт, що молодь, яка має професійно-технічну освіту, заробляє більше, ніж молодь, яка має вищу освіту". За інформацією цього ж джерела, у 2012 р. серед безробітного населення України 26% становили ті, хто має диплом про вищу освіту.

Цілком логічно, що в таких умовах дедалі більше українських студентів летять у вирій до інших
країв. Студентська еміграція демонструє стійку тенденцію до зростання. І це рух в односторонньому напрямку, а не обмін, як практикується у країнах Європи.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі