Була лікарня — стане пекарня

Поділитися
Була лікарня — стане пекарня
Обласна психіатрична лікарня в Чернівцях переживає божевільні часи.

Збудована 120 років тому за межами Чернівців, нині вона опинилася в найбільш заселеному "спальному" районі міста, де земля під забудову - на вагу золота.

Чернівецька обласна рада, засновник комунальної лікарні, - рве цей специфічний заклад на шматки. На територію тонких матерій душі й милосердя, нехтуючи всіма законами з Конституцією України включно, зайшли грубі інтереси влади та бізнесу.

Поки правоохоронні органи перебувають у ступорі і порушення законів не помічають, боронити Чернівецьку психлікарню та законні права територіальної громади міста вийшли волонтери й учасники АТО, які захищали Донецький аеропорт.

Культурну спадщину - під колеса бізнесу

Столітній паркан, який охороняв тишу і спокій психлікарні аж із часів імперії Габсбургів, зруйновано вщент. Тепер під самісінькими вікнами відділень, де лікують пацієнтів з важкими розладами психіки, гудуть приватні ресторани, пекарні, автостоянки.

Черговий наступ на лікарню передбачав черговий поділ її землі. У проекті рішення, яке депутати обласної ради виносили на найближчу лютневу сесію, йшлося про надання дозволу на виготовлення окремої технічної документації щодо ділянки в 1,8 гектара, намальованої щедрою облрадівською рукою навколо невеличкої столярної майстерні, що належала лікарні. Сама ж майстерня за кілька днів до новорічних свят тишком-нишком опинилася в оренді відомого на Буковині бізнесмена-пекаря (колишнього компаньйона нинішнього керівника Чернівецької облради, до слова). Там тепер облаштують борошняні склади. Потужні вантажівки вже активно курсують парковою зоною медичного закладу, розбиваючи його територію і старовинні будівлі.

Спритний пекар, маючи дружні зв'язки в кабінетах місцевої влади, не тільки орендує, а й устиг приватизувати (зі зміною адреси!) частину лікарняних будівель, які перебудував під оті самі магазини, ресторани й пекарні.

До цих новобудов (дозвільної документації на їх експлуатацію ще ніхто в очі не бачив) 2017 року обласна рада відкраяла бізнесменові дві ділянки в 0,6 гектара. У цілому, за рішеннями облради, 2,4 гектара психлікарні змінили цільове призначення - для будівництва та обслуговування будівель і споруд, без згадки про систему охорони здоров'я. А це зняло перепони для їх відчуження в лікувального закладу з подальшою приватизацією.

У Чернівецькій облраді і в облдержадміністрації давно виношували плани перенести психіатричну лікарню кудись подалі (до лісу, на свіже повітря!) і звільнити в обласному центрі велику територію для розвитку бізнес-проектів. Про це говорили неприховано.

Проте ніхто не наважувався вдарити заступом у 9,18 гектара державної землі, право на постійне користування якою Державний акт 2001 року закріпив за комунальним медичним закладом "Чернівецька обласна психіатрична лікарня", а право на розпоряджання - за Чернівецькою міською радою, яка цей документ підписала і видала психлікарні.

До того ж 2007 року ансамблевий комплекс будівель психіатричної лікарні в Чернівцях, збудований на межі ХІХ-ХХ століть, був визнаний пам'яткою культурної спадщини і внесений до Історико-архітектурного опорного плану міста з визначенням меж і режимів використання його історичних ареалів.

"Чернівецьку психлікарню будували одночасно з таким самим медичним закладом Відня за наказом цісаря Австро-Угорської імперії, до складу якої входила тоді Буковина, за одними кресленнями, з однаковим декором фасадів та інтер'єрів, за рахунок цісарського фонду пожертв і на благодійні кошти громади міста, - розповідає Світлана Біленкова, екс-начальниця відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міськради. - Пам'яткоохоронне законодавство забороняє зносити, змінювати і замінювати, а тим більше руйнувати такі історичні об'єкти, а також проводити на їхній території будівельні й земельні роботи без відповідних дозволів експертних комісій. До речі, реставрована й доглянута, віденська психіатрична лікарня також тепер мало не в самому центрі міста, але нікому й на думку не спадає кудись її переносити".

molbuk.ua

Фантомні галюцинації юстиції

Незважаючи на охоронний статус психлікарні, обласна влада тільки чекала слушного моменту розпочати захоплення її корпусів і землі. Такий момент настав 2013-го, коли відбулося остаточне розмежування земель державної і комунальної власності. Комунальними землями відповідних територіальних громад стали, зокрема, земельні ділянки, які перебували у постійному користуванні комунальних підприємств, установ, організацій.

За законом майже 10 уже не державних, а комунальних гектарів психлікарні, як і інших комунальних медичних закладів на території міста, переходили у власність територіальної громади Чернівців. Але, щоб не випустити жаданого добра з рук, 2015 року відділ управління комунальним майном Чернівецької обласної ради змушує керівників усіх лікарень обласного підпорядкування в авральному порядку виготовити нову землевпорядну документацію і зазначити там власником земельних ділянок не існуючу ані де-юре, ані де-факто територіальну громаду області.

У результаті юридичних махінацій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 15 жовтня 2015 року з'являється запис, дивовижний за масштабами і нахабством порушень усіх законів держави Україна, причому не ким-небудь, а самими служителями Феміди. Реєстраційна служба Чернівецького міського відділу юстиції, що входила до Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, підпорядкованого Мін'юсту, реєструє земельну ділянку психлікарні за фантомом - "територіальною громадою міст, сіл, селищ області в особі Чернівецької обласної ради".

За інформацією департаменту земельних відносин міськради, на території Чернівців за фантомною громадою зареєстровано 79 земельних ділянок. Скільки їх в області - ніхто не рахував. Частину цих ділянок уже запущено в бізнес-обіг з облаштуванням платних автопаркувальних майданчиків, приватних об'єктів малих архітектурних форм.

"Територіальна громада області існує, обласна рада є її представником, а тому ми маємо повне право володіти і розпоряджатися комунальними землями під обласними медичними закладами", - переконані голова Чернівецької облради Іван Мунтян, юрист облради Степан Чернушка, а також депутати представницької влади краю, які мало не одностайно ухвалюють протиправні земельні рішення, що називається, пачками.

Суд посунув облради з комунальної землі

Протиправність рішень облради засвідчив 15 серпня 2017 року Вищий господарський суд України у справі за позовом Чернівецької міської ради. У своєму свавіллі облрада дійшла до того, що одним зі своїх рішень визнала занедбаний міський сад нерухомим комунальним майном і призначила себе власником п'яти гектарів землі під тими деревами. До облрадівського керівництва вже вишикувалась з валізами черга забудовників.

Афера зірвалася. Суд визнав, що рішення облради не відповідає вимогам чинного законодавства і має бути скасоване. Суд також зазначив, що чинне законодавство України "не відносить обласні ради до суб'єктів права комунальної власності на землі, а уповноважує їх тільки представляти спільні земельні інтереси територіальних громад, що виникли за наслідками об'єднання територіальними громадами сіл, міст, селищ області на договірних засадах належних їм земельних ділянок комунальної власності". За інформацією з державних реєстрів, спільної власності на комунальні землі в області ніхто не формував. А отже, Чернівецька обласна рада (як, до речі, і районні ради) не має до землі територіальних громад краю жодного стосунку.

Вигравши судовий спір, Чернівецька міськрада, захищаючи майнові інтереси своєї громади, створила в країні правовий прецедент у питанні землеволодіння, важливому для всіх громад, особливо в умовах реформи децентралізації влади.

Наведене рішення Вищого господарського суду варто проаналізувати і вивчити всім юристам, які працюють в органах місцевого самоврядування. А також усім суддям, які розглядають аналогічні питання. До речі, Вищий господарський суд серед іншого засвідчив, що перша й апеляційна судові інстанції, розглядаючи позов Чернівецької міськради, неправильно застосували норми матеріального і процесуального права. Що до того спричинило - некомпетентність суддів чи успішно застосована до них стороння мотивація - з'ясувати не вдалося…

Наступний судовий позов Чернівецької міськради, також поданий виключно за принципової позиції мера Чернівців Олексія Каспрука, стосувався скасування реєстрації права власності на земельну ділянку під психлікарнею за неіснуючою територіальною громадою області в особі Чернівецької облради. Перемогу місту було гарантовано, а з нею і те, що гарантовано буде покладено край усім махінаціям із незаконною реєстрацією комунальних земель, причому не тільки в Чернівцях і в Чернівецькій області, і не тільки Чернівецькою облрадою.

Але поразка підкралася з іншого боку. Депутати міськради не без участі керівництва облради відправили у відставку непоступливого Каспрука, який відмовився іти на змову з обласною радою. Новий керівник міста Василь Продан одразу відкликав з судів усі земельні позови й уклав з облрадою мирові угоди, заявивши, що місто не має до області жодних земельних претензій.

Учасники АТО захищають психлікарню

"Ми не будемо судитися з обласною радою. Це неприйнятно", - заявив Василь Продан.

"Сьогодні міська рада фактично дала дозвіл зацікавленим особам продовжувати грабунок територіальної громади міста, якщо називати речі своїми іменами", - переконаний Олексій Каспрук.

Але на захист свого міста і на захист законів держави стали громадські організації. Ініціативна група небайдужих чернівчан, яку очолила відома на Буковині волонтерка, громадська діячка Катерина Пономарьова, виступила з вимогою припинити рейдерське захоплення та розкрадання земель Чернівців.

"Ми не можемо спокійно спостерігати, як обласна рада з мовчазної згоди Чернівецької міськради грубо порушує закони України, передає в оренду нерухомість для своїх людей, зазіхає на нерухоме майно громади, яке вважає своєю власністю", - зазначає Катерина Пономарьова.

Активісти спрямували заяву до правоохоронних органів з вимогою перевірити законність земельних рішень обласної ради, а також скаргу до Міністерства юстиції України щодо незаконної реєстрації земельної ділянки за неіснуючим суб'єктом права. Понад 30 громадських організацій підписали спільну вимогу до Чернівецької міської ради стати на захист інтересів територіальної громади міста і просити суд визнати незаконними і скасувати всі рішення Чернівецької обласної ради та державних реєстраторів стосовно всіх земельних ділянок на території міста Чернівці, право власності на які зареєстровано за Чернівецькою обласною радою.

На захист обласної психіатричної лікарні разом із волонтерами виступили учасники бойових дій на сході країни, які проходять тут реабілітацію в спеціально створеному для них відділенні. Вони передали особисто в руки голові облради Іванові Мунтяну звернення з вимогою припинити з майном і землею психлікарні протиправні дії, "які спрямовані на нецільове, комерційне використання земельних ділянок лікувального закладу, загрожують істотним погіршенням надання спеціалізованої медичної допомоги хворим, які її вкрай потребують".

"Психіатричним лікарням зараз важко, а нашій - узагалі нестерпно, коли замість того, щоб допомогти лікувальному закладу, його зумисне руйнують на догоду чиїмсь меркантильним інтересам, - розповідає головна лікарка Чернівецької психіатричної лікарні Анжела Левицька. - У нас отримують медичну допомогу малі дітки і старші люди, знедолені й безпорадні. Психічних розладів чимдалі більшає. Саме до нас везуть безхатьків, підібраних на вулиці у важкому стані, яких спочатку треба помити і нагодувати, а потім тривалий час лікувати. Ми би просто не вижили і не витримали без допомоги волонтерів, громадських організацій. Тому знаємо, що здоровий глузд таки переможе - у вирішенні земельних і майнових питань також".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі