Діабетикам: антиоксиданти у спортзалі не потрібні!

Поділитися
Про користь фізичного навантаження сказано й написано багато. Особливо це стосується діабетиків, ...

Про користь фізичного навантаження сказано й написано багато. Особливо це стосується діабетиків, у яких фізичні вправи здатні підвищувати сприйнятливість до інсуліну, дозволяючи тим самим знижувати його дозу (або взагалі служити одним зі способів профілактики захворювання).

Не менше дифірамбів проспівано й антиоксидантам, здатним пригнічувати процеси небажаного окислення в організмі людини. Оскільки в процесі м’язової роботи активно розщеплюється глюкоза, внаслідок чого відбувається звільнення високоактивного кисню, вживання харчових добавок із вітамінами С і Е, що є антиоксидантами, видається досить логічним.

Проте результати недавнього експерименту, поставленого німецькими вченими, в цю логіку не вписалися. Д-р Майкл Рістоу, дієтолог з університету Йени, поділив молодих здорових випробовуваних на дві групи і призначив усім інтенсивне фізичне навантаження. Члени однієї групи отримували помірні дози вітамінів С і Е. В усіх випробовуваних регулярно вимірювали чутливість до інсуліну, а також рівень природного захисту проти «окисних атак». Група, яка не отримувала антиоксидантів, продемонструвала досить оптимістичні результати, тоді як у другій групі прогрес практично не простежувався.

Як припускає співавтор дослідження Рональд Канн, активний кисень, надмірна активність якого розглядається як один із механізмів старіння, у даному випадку є тригером як для запуску захисних механізмів проти окислювання, так і для підвищення рівня чутливості до інсуліну. Вживання антиоксидантів блокує обидва ці процеси. Правда, це стосується тільки «чистих» вітамінів. Вживання овочів і фруктів, багатих на антиоксиданти та інші компоненти, для організму лише корисне. (Докладніше про це можна прочитати в останньому числі The Proceedings of the National Academy of Sciences.)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі