АМУ: імітація діяльності

Поділитися
Наступного дня після публікації в «ДТ» статті «Мінрегіонбуд»: імітація діяльності» її автор, експерт Асоціації міст України (АМУ) Юрій Ганущак був звільнений...

Наступного дня після публікації в «ДТ» статті «Мінрегіонбуд»: імітація діяльності» її автор, експерт Асоціації міст України (АМУ) Юрій Ганущак був звільнений. За те, що публічно озвучив свою позицію і... «не збігся» «з лінією партії та уряду». Переобраний на третій термін президент Асоціації міст України Іван Куличенко (мер Дніпропетровська) у колонному залі КМДА оголосив про звільнення публічно. А потім заочно попросив вибачення... у міністра Володимира Яцуби, вказавши на те, що «публікація таких статей — не рівень АМУ». Публікація статей про реформу місцевого самоврядування, вибачте, — не рівень АМУ?

Але про все по черзі. Ми ж то розуміємо, що річ не в прізвищах, а — в тенденціях.

Оскільки разом із головою експерта, який розповів зайве, до ніг куратора регіональної політики полетіли: реформа місцевого самоврядування (яку сама АМУ два роки (!) готувала у складі попереднього Кабміну), власна ідеологія (влада — на місця, чи вже ні?), Європейська хартія, та що там хартія (!), гідність. При цьому повний мерів зал, де в рамках звітно-виборних зборів АМУ де-факто прощалася з власними принципами, як і належить, вшанував їхню пам’ять мовчанням. У найкращих традиціях совка. Пригадуєте, як це бувало? Погляд у стіл, а весь блокнот покреслений якимись малюнками — теж майже за Фрейдом. І думка: «Треба обов’язково обговорити цю ганьбу з дружиною — в кухні чи з товаришем — у лазні». Як же не хочеться повертатися в це світле минуле... Коли кажуть одне, думають інше, а роблять — як начальник скаже.

А в розлогому ж списку успіхів АМУ «створення потужної законодавчої бази для глибинної реформи місцевого самоврядування» Куличенко оголосив під номером один. І це, мабуть, був єдиний момент, коли лідер асоціації згадав про реформу, на розробку якої АМУ під його чуйним керівництвом потратила час, силу та гроші. Про неуспіхи ж асоціації її голова волів промовчати. Проте у 2010-му в асоціації, вибачте, буквально вагітної реформою, втрат виявилося набагато більше, ніж решти. Спочатку Кабінет Азарова відмовив мерам у постійному представництві в Кабміні. Де вже тут було думати про можливість моніторити постанови й законопроекти на предмет їх відповідності завданням децентралізації та принципам Європейської хартії. Потім міністр Яцуба (в інтерв’ю «ДТ») недвозначно заявив про неможливість будь-яких процесів децентралізації в Україні. Доти, доки «центр не перевиховає місцеві еліти, які зав’язли в корупції». Ударом нижче пояса став альтернативний пакет законопроектів Мінрегіонбуду, що поставив хрест на реформах.

До місцевих виборів АМУ опиралася. Сліди опору ще сьогодні можна побачити на сайті асоціації. Де досі (сподіваємося, керівник прес-служби збереже свою посаду) звучать різкі зауваження на адресу законодавчих новел команди Яцуби. Як, утім, і з сайта «ДТ» нікуди не зник лист АМУ міністру, в якому виконавчий директор Мирослав Пітцик висловлює принципову незгоду з підходами Мінрегіонбуду. Але сталося диво. АМУ ковтає заяви Яцуби. Виконавчий директор Пітцик від імені асоціації погоджує проект закону галузевого міністерства про місцеве самоврядування. А свій пакет АМУ ховає якнайдалі в шухляду. Очевидно, міністр із регіональної політики має таку силу переконання, під якою валиться будь-яка ідеологія?

Отож про жодні реформи на заході, про який мова, зрозуміло, не йшлося. І до президента з цього приводу не звернулися. Та й навіщо вони, справді, тому ж таки пану Кернесу, посадженому в почесну президію, якщо він усе засідання проговорив із сусідом? Науку «перемагати», чи що, викладав? Судячи із задоволеного обличчя мера Донецька Анатолія Лук’янченка, він теж не дуже переживав за реформи. Може, тому, що зірвався проект губернатора Близнюка, який колись по-реформаторському налаштованій АМУ необачно пообіцяв віддати Донбас «під пілот» адміністративно-територіальної реформи. А може, хтось переказав Лук’янченку одну пікантну історію, як напередодні конференції в асоціацію зателефонували кілька його колег зі споріднених регіонів із пропозицією обміняти передбачувані перевибори правління АМУ на зачистку інакодумства.

У результаті традиційно все скотилося — до грошей. Точніше, до суто тактичних прохань дотацій, субвенції тощо. До того ж прохань — у нікуди. У влади не знайшлося більш представницьких і впливових фігур, ніж міністр ЖКГ Юрій Хіврич та голова профільного комітету Олександр Омельченко. Де на той час були Яцуба, Тихонов, Рибак, Азаров, врешті-решт, — присутнім не пояснили… Як, утім, і передбачливо не нагадали: для того, щоб перестати тільки просити гроші, щоб збалансувати бюджетну політику й почати ефективно формувати бюджет країни знизу, а не спускати згори, потрібна адмінтерреформа. А для того, щоб навчити громади ефективного самоврядування, потрібні повноваження, і далі в контексті концепції реформи, затвердженої (і ще ніким не скасованої) постановою Кабміну №900 у 2009 році. За нею, власне, й досі офіційно працює Кабмін.

Випав із контексту цієї чарівної (у сенсі передбачуваності) історії тільки представник Закарпаття. Виконавчий директор регіонального відділення АМУ Олег Лукша нагадав присутнім під оплески тих, хто висував Куличенка у президенти організації, про ризики такого розвитку подій: «Друзі, тактика — це, звісно, добре, але давайте не забувати: АМУ завжди була сильна своєю стратегією. І закони, нами вже розроблені, — це план роботи на роки наперед. Його потрібно рухати, а не замовчувати». Друзі, йому, звісно, поаплодували. Як Парфенову на ГРТ. А потім продовжили дотримуватися підготовленої лінії. І тільки на виході окремі з них нишком підходили до закарпатського товариша, потискували руку, казали, що, мовляв, правильно висловився, що, мовляв, поважаємо і що взагалі все це незрозуміло чим пахне...

«А ви самі як же?..» — поцікавилася в декого з них автор. «А що можна сказати, коли говорити вже нічого? — висунув зустріне запитання найбільш балакучий мер. — Яке місцеве самоврядування? Ви що, серйозно? Ось Омельченко, і той у кулуарах сказав, що з нашим життям говорити про це марно. Була Партія регіонів — та
спливла. Точка сидіння визначає точку зору. Так, до речі, тут теж річ не у прізвищах. У зв’язку з цим просто класичний приклад — Валерій Павлович Пустовойтенко. Перший голова нашої асоціації, який знав проблеми, обстоював АМУ на всіх рівнях, тягнув Європейську хартію в парламенті буквально за вуха... І що, ви думаєте, він сказав на першій нараді, щойно став прем’єром? «Головне сьогодні — жорстка централізація влади».

Наступного дня правління АМУ влаштувало прес-конференцію. Якщо чесно, все ще хвилювало, як Іван Куличенко — дуже досвідчений мер міста-мільйонника, який знає проблеми і міста, і місцевого самоврядування, який розуміє суть реформи й справді дуже довго міркував над настійними запрошеннями ПР у свої ряди в період виборчої кампанії, відповість на головне запитання:

— А сьогоднішня позиція АМУ і відмова від реформ, які ви самі два роки розробляли та лобіювали, свідчить про кардинальну зміну ідеології асоціації чи про політичний тиск на вас?

— Ми залишаємося на тих самих позиціях, — сказав, як відкарбував, Куличенко. — Партнерство з Кабміном — у силі. Президент заявив, що майбутнє за місцевим самоврядуванням. Ми продовжуватимемо вносити свої пропозиції та відстоювати свої позиції. Розуміючи водночас, що питання розширення прав місцевого самоврядування в умовах формування виконавчої вертикалі влади та виходу з кризи — зовсім непросте. Що стосується відомого звільнення, то ми не згодні з Ганущаком щодо форми викладу. А по суті...

— А по суті, — підбив підсумок виконавчий директор АМУ Мирослав Пітцик, якому, до речі, доведеться спілкуватися з європейськими колегами і якось пояснювати відкіт від Хартії місцевого самоврядування в Україні, — сьогодні немає жодного сенсу лобіювати реформу, якої не підтримує парламент.

Проте цим інтрига в місцевому самоврядуванні, схоже, не закрилася. Так, минулого тижня на нараді робочої групи Комітету з економічних реформ, яку очолює віце-прем’єр із регіональної політики Віктор Тихонов, косметичні проекти команди Яцуби були розкритиковані. Оскільки вибилися з рамок вищезгаданої постанови № 900. І концепцію реформи місцевого самоврядування тепер або треба офіційно скасовувати. Або...

Віктор Тихонов заявив: якщо заради системного реформування доведеться змінювати Конституцію, то влада мусить на це піти. Далі — ще пікантніше. Інтерв’ю міністра Яцуби «ДТ», в якому Володимир Григорович, по суті, визнав неактуальність децентралізації й закликав колег зайнятися перевихованням місцевих еліт, Партія регіонів розмістила на своєму сайті. Тим часом розгромну відповідь виставленого за двері Ганущака п’яту добу тримає в топах Асоціація місцевої і регіональної влади, контрольована... віце-прем’єром Тихоновим. Панове, що там у вас узагалі відбувається? Чи в «команді професіоналів» черговий збій?

Однак сам Віктор Миколайович уникає спілкування. І не дивно. Ось-ось у рамках адмінреформи будуть перекроювати міністерства, і дехто вважає, що силами віце-прем’єра (а Яцуба і Тихонов — суперники ще з 90-х
у Дніпропетровську) проти міністра розгорнулася піар-кампанія. Але ми сьогодні про іншу кампанію — загальнодержавну. Адже те, що відбувається зараз у цій «вузькій» сфері, насправді чітко окреслює всі процеси й тенденції 46-мільйонної країни. АМУ об’єднує 527 (!) мерів великих і малих міст України.

Цікава деталь. На звітно-виборчій конференції АМУ були присутні високі столичні чиновники Олександр Попов і Олесь Довгий. Яких одностайно й одноголосно мери ввели до складу правління асоціації. Зауважте, голову КМДА, призначеного президентом, і секретаря Київради! Але, панове, за Конституцією, містом у нас керує всенародно обраний мер. Тобто Леонід Михайлович Черновецький. І, знову-таки, річ не в конкретному прізвищі, а в тенденції, коли всенародно обраного мера асоціація мерів (!) автоматом викреслює зі списку, перетворюючи не Черновецького — інститут — на безплатний додаток.

Ну, і що нам ще треба, щоб зрозуміти, куди йдемо? Щоб усвідомити, що з певного моменту не тільки Мінрегіонбуд і АМУ, а й держава імітує. Діяльність, боротьбу з корупцією, реформування... І головне — всім зручно. Місцевому самоврядуванню, наприклад, продовжувати клянчити гроші в чиновника. Чиновнику — грішми шантажувати регіони. Перетворивши на жалюгідне видовище і мерів, яким ще під час виборів нагадали, як правильно шикуватися і рівнятися, і їхню Асоціацію імені В.Ф. Януковича. А що, по-моєму, теж непогано звучить. Чесно принаймні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі