Bellingcat допускає, що зі звільненням Цемаха нічого особливо у розслідуванні не зміниться

Поділитися
Bellingcat допускає, що зі звільненням Цемаха нічого особливо у розслідуванні не зміниться У Києві протестували проти обміну Цемаха © УНІАН
Міжнародна слідча група накопичила стільки об'єктивних доказів, які показують причетність Росії, що для суду це нічого не змінить

В Bellingcat вважають, що, в принципі, від того, що бойовика Цемаха відпустили, навряд чи щось зміниться. У той же час, це може вплинути на обмін утримуваних Росією українських громадян.

Ультиматум РФ за видачу Володимира Цемаха, фігуранта справи про катастрофу "Боїнга" Малазійських ліній, рейс MH17, в небі над Донбасом в 2014 році, буде вагомим доказом" причетності російської сторони до краху лайнера, вважає розслідувач Bellingcat Христо Грозев.

У своєму інтерв'ю виданню "Сьогодні", опублікованому в п'ятницю, він висловив думку, що Україна і міжнародна слідча група (JIT) в Нідерландах могли погодитися відпустити Цемаха через те, що у офіційного розслідування достатньо доказів причетності РФ до катастрофи "Боїнга".

"З точки зору доказової бази, нічого особливо не зміниться. Міжнародна слідча група накопичила стільки багато об'єктивних доказів, які доводять причетність Росії, що для суду це нічого не змінить. Те, чого всі позбавляються, - більш висока легітимність, оптична об'єктивність судового процесу. (зараз на суді - ред.) немає жодного обвинуваченого, щоб його захищав адвокат, який би наводив аргументи на користь альтернативних версій. Тому, на жаль, Росія і Кремль завжди будуть говорити, що це була одностороння судова процедура. Але сам процес матиме достатньо легітимних доказів, щоб суддя виніс об'єктивний вирок", - сказав він.

При цьому розслідувач вважає, що рішення суду по Цемаху було прийнято в рамках підготовки до обміну, і впевнений, що Україні необхідно поділитися з міжнародним слідством у катастрофі "Боїнга" деталями переговорів з обміну.

"Це було несподівано до вчорашнього вечора, коли дізналися, що його справа (Цемаха - ред.) буде розглядатися в суді. Тоді з'явилися версії, що, швидше за все, це підготовка до обміну 33 або 34 військовополонених з обох сторін. Ще тиждень тому ми знали, що з Москви надійшов ультиматум - якщо не буде включений у списки пан Цемах, то ніхто з 33 засуджених не буде звільнений", - сказав Грозев.

Читайте також: Bellingcat оприлюднив імена можливих причетних до трагедії МН17

Нагадаємо, 17 липня 2014 року був збитий "Боїнг-777" рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній" у зоні бойових дій, поряд із селищем Шахтарськ Донецької області. Літак летів рейсом "Амстердам - Куала-Лумпур". Усі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі