Білий дім незаконно заморозив військову допомогу для України - Рахункова палата

Поділитися
Білий дім незаконно заморозив військову допомогу для України - Рахункова палата © © European Council
Оприлюднення звіту за добу після передачі статті про імпічмент Трампа в Сенат може істотно зміцнити позиції демократів.

Ухваливши рішення заморозити військове фінансування для Україні минулого року, адміністрація президента США Дональда Трампа порушила федеральне законодавство, пише The Washington Post із посиланням на звіт Рахункової палати Сполучених Штатів (GAO).

Йдеться про виділення Україні майже 400 млн доларів військової допомоги. Причиною блокування високопоставлені американські чиновники, які свідчать у справі про імпічмент, називали спробу Трампа змусити Україну публічно оголосити про розслідування справи ексвіце-президента Джо Байдена і його сім'ї.

"Адміністративно-бюджетне управління (OMB) заморозило кошти з політичних міркувань, що заборонено законом 1974 року про бюджет Конгресу та контроль за його вилученням", - йдеться у звіті.

Коли високопоставлені чиновники Адміністрації Трампа дали Пентагону вказівку заморозити допомогу для України, низка співробітників адміністративно-бюджетного управління попередили про можливу незаконність рішення. На цьому тлі у відставку пішли щонайменше два чиновники, пише WP.

Адміністративно-бюджетне управління продовжувало блокування військового фінансування для України вісім разів. Навіть тоді, коли Трампу вже було відомо про скаргу інформатора на його спроби тиснути на українського колегу Володимира Зеленського, а демократи в Палаті представників почали перевірку, яка поклала початок процедурі імпічменту.

Білий дім звинувачення заперечує і заявляє, що таким чином Рахункова палата намагається привернути до себе увагу ЗМІ.

"Ми не згодні з думкою Рахункової плати. Адміністративно-бюджетне управління використовує всі свої повноваження для того, щоб забезпечити належне використання доларів платників податків у відповідності до пріоритетів президента і закона", - заявила речниця OMB Рейчел Семмель.

Оприлюднення звіту за добу після передачі статті про імпічмент Трампа в Сенат може істотно зміцнити позиції демократів у верхній палаті Конгресу, де більшість у республіканців.

Адміністративно-бюджетне управління – це держустанова у складі адміністрації президента США, відповідальна за підготовку та подання в Конгресі федерадльного бюджету. Коли бюджет прийнято, управління контролює його виконання та подає дані про поточне виконання федерального фінансування.

Рахункова палата США – це аудиторський, розрахунковий і аналітично-слідчий орган Конгресу США. Щорічно Рахункова палата США випускає один аудиторський звіт щодо фінансової звітності уряду Сполучених Штатів.

Нагадаємо, 15 січня Палата представників більшістю голосів ухвалила резолюцію з іменами "менеджерів імпічменту" для подальших слухань щодо президента країни Дональда Трампа. Призначення "менеджерів імпічменту" наділяє їх повноваженнями надіслати статті звинувачення проти Трампа в Сенат.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу.

Перед цим протягом місяця члени трьох комітетів нижньої палати Конгресу проводили розслідування щодо Дональда Трампа, підставою для якого стала скарга анонімного представника розвідувального співтовариства. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року.

З 13 по 21 листопада в Конгресі тривали відкриті слухання. На них свідчили тимчасовий повірений у питаннях США в Україні Вільям Тейлор і заступник помічника держсекретаря Джордж Кент, експосол США в Україні Марі Йованович, співробітники РНБ Олександр Віндман і Тім Моррісон, помічниця віце-президента Майка Пенса Дженніфер Вільямс, колишній спецпредставник Держдепартаменту Курт Волкер, голова представництва США в ЄС Гордон Сондленд та інші свідки.

За підсумками слухань Трампу висунули звинувачення у зловживанні владою і перешкоджанні роботи Конгресу.

Докладніше про імпічмент президента Трампа, мету республіканців і демократів, а також про те, яке відношення американські міжпартійні розборки мають до України, читайте в матеріалі Олександра Хари "Полювання "слонів" на "віслюків" в українському сафарі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі