Богдан неодноразово поєднував дерслужбу з іншою роботою — "Схеми"

Поділитися
Богдан неодноразово поєднував дерслужбу з іншою роботою — "Схеми" © Радіо Свобода
Такі випадки порушення законодавства були при трьох президентах України.

Керівник Офісу президента Андрій Богдан на державній службі одночасно обіймав кілька посад, чим порушував українське законодавство, зокрема антикорупційне. Так, випадки поєднання державної служби з іншою діяльністю простежуються протягом всієї кар'єри Андрія Богдана, за трьох різних президентів України, йдеться в розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях".

Зокрема впродовж 2010-2011 років він перебував на посаді Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики – і в цей же час не припиняв адвокатської діяльності. І, тим самим, виходить, проігнорував норми антикорупційного законодавства щодо сумісництва.

"Показово, що в той період Андрія Богдана можна було назвати головним відповідальним за антикорупційну політику в країні за президента Віктора Януковича", – йдеться в матеріалі.

Так, у статті 5 закону "Про боротьбу з корупцією" зазначається, що державний службовець або інша особа, уповноважена на виконання функцій держави, не має права: (...) виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики).

Раніше, починаючи з 2007 року, Богдан також поєднував державну службу з іншою діяльністю, в порушення низки законодавчих норм. У грудні 2007 він був призначений заступником міністра юстиції, в той же час він був керівником приватної юридичної фірми, а також не зупинив дію своєї адвокатської ліцензії.

"Відповідно були порушені норми закону про адвокатуру, норми закону про державну службу і боротьбу з корупцією. За таке порушення передбачена відповідальність – за всіма цими законами. З точки зору закону про адвокатуру – це дисциплінарна відповідальність. Яка може бути у вигляді попередження, зупинення чи припинення адвокатської діяльності", – аналізує юрист Богдан Боровик.

Журналісти вказують, що Андрій Богдан на той момент дійсно підписав документ, що ознайомлений із усіма обмеженнями на держслужбі. Крім того, в цей же період, він понад рік одночасно працював помічником на громадських засадах депутата Андрія Портнова.

Також чинний керівник офісу президента у минулому працював помічником судді і залишався адвокатом. Починаючи з 2001 року, як вказано в його офіційній біографії, Богдан працював помічником судді Київського апеляційного господарського суду (нині – Північний апеляційний госпсуд Києва – ред.). Підтвердження цьому журналісти "Схем" також отримали в архіві суду. В цей час він не зупиняв адвокатської діяльності – про що зазначено у реєстрі адвокатів. Тоді Богдан так само підписав документ-попередження, що ознайомлений із забороною сумісництва.

Нагадаємо, 21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана головою Адміністрації президента. У Міністерстві юстиції нагадали, що посада голови АП прямо вказана в законі про очищення влади і запросили в Банкової інформацію про люстраційну перевірку Богдана і його заступників.

Згодом Володимир Зеленський ліквідував АП, реорганізувавши її в Офіс президента, та таким чином вивів Богдана з-під дії закону про люстрацію.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі