Богдан оцінив перспективи зміни виборчого законодавства перед достроковими виборами Ради

Відео
Поділитися
Богдан оцінив перспективи зміни виборчого законодавства перед достроковими виборами Ради Зеленський обговорив з головами фракцій зміни закону про вибори депутатів © пресс-служба Зеленского
Зеленський обговорював з головами фракції перехід до пропорційної системи із закритими списками і прохідним бар'єром у 3% як тимчасовий захід для проведення дострокових виборів.

Глава Адміністрації президента Андрій Богдан повідомив, що узгоджений текст законопроекту про внесення змін у закон про вибори народних депутатів України буде підготовлений до ранку середи, 22 травня.

"Десь на сьому ранку у нас буде текст. І ми погоджуватимемо з головою Верховної Ради шлях його подачі: або як невідкладний від президента, чи підписаний всіма або майже всіма лідерами фракцій, і внесений на розгляд парламенту завтра", - розповів новопризначений керівник АП в ефірі телеканалу "112. Україна" ввечері у вівторок, 21 травня.

Богдан уточнив, що йдеться про внесення змін до чинного закону щодо зниження прохідного бар'єру з 5% до 3% та вилучення з нього положень про вибори в мажоритарних одномандатних округах.

"Чи будуть голоси під цей законопроект – велике питання, але в нас є оптимізм. Є проблема з явкою депутатів, є проблема з думкою саме мажоритарних депутатів, які хочуть обратися в своїх округах, і вони не завжди керуватимуться думкою своїх лідерів фракцій і партій", - зазначив глава президентської адміністрації.

За словами Богдана, внесення цих змін до виборчого законодавство – тимчасовий захід. Відповідальність за те, що найближчі парламентські вибори не проводитимуться за мажоритарною системою з відкритими списками, глава АП поклав на народних депутатів.

"Ми розмовляли сьогодні з лідерами фракцій. Їхня точка зору, і думка багатьох народних депутатів, що можна отримати пропорційну систему виборів за умови зменшення прохідного бар'єра до 3%. Ми, в принципі, погоджуємося з цим шляхом як тимчасовим для проведення цих дострокових виборів", - заявив він.

Богдан нагадав, що Володимир Зеленський неодноразово висловлювався за прийняття Виборчого кодексу і перехід до відкритих списків, і цей пункт було включенр до його виборчої програми.

"Але прийняття цього кодексу в даний час поки що неможливо, виходячи з позиції народних депутатів", - пояснив глава АП.

Читайте також: Глава АП Зеленського допустив винесення мирних угод з РФ на всенародний референдум

Нагадаємо, 21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана главою АП. При цьому, за даними DT.UA він проігнорував рекомендації Курта Волкера.Спецпредставник Держдепартаменту США настійно рекомендував президенту України не призначити на посаду людину, близьку до олігарха Ігоря Коломойського.

Заступниками Богдана стали юристи та партнери Зеленського з кінобізнесу.

Зеленський звільнив начальника Генштабу Віктора Муженка, призначив на цю посаду Руслана Хомчака і підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

7 листопада 2017 року Верховна Рада прийняла за основу проект Виборчого кодексу, який передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими списками на виборах народних депутатів України. Законопроект підтримали 226 парламентарів.

Критики мажоритарної системи виборів в Україні вказують на високі ризики підкупу виборців.

Однак у другому читанні законопроект не був розглянутий до цих пір.

Реформа виборчого законодавства є одним з пунктів коаліційної угоди, підписаної фракціями БПП, "Народного фронту", "Самопомочі", "Радикальної партії" та "Батьківщини" у листопаді 2014 року.

Детальніше про перспективи змін виборчого законодавства в Україні читайте в матеріалі Марини Ставнійчук "Виборчий кодекс. Знову глухий кут".

Поділитися
Дивіться спецтему: Дострокові вибори до Верховної Ради
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі