Бородянський заспокоїв: законопроект про дезінформацію не передбачає ув'язнення

Поділитися
Бородянський заспокоїв: законопроект про дезінформацію не передбачає ув'язнення Міністр всіх заспокоїв: ув'язнюватим за фейки не будуть © Медіаняня
Кримінальна відповідальність настає після рішення ЄСПЛ і передбачає тільки суспільно-корисні роботи

Так званий закон про дезінформацію викликав активне обговорення і шквал критики. Міністру культури, молоді та спорту доводиться пояснювати кожен спірний пункт, що, в принципі, вже означає певну слабкість формулювання.

В ефірі Еспресо.TV міністр Бородянський пояснював рівень відповідальності за дезінформацію, передає Укрінформ.

Законопроєкт про дезінформацію не передбачає ув'язнення, а кримінальна відповідальність наступає після висновку ЄСПЛ та передбачає лише суспільно-корисні роботи.

"Щодо кримінальної відповідальності за дезінформацію. Вона наступає після трьох доведених судом фактів розповсюдження дезінформацією, тобто уповноважений звертається до розповсюджувача: це дезінформація. Той відповідає: я не згоден. Після цього уповноважений іде до суду і починається процес", - сказав він.

Міністр додав: у разі, якщо нарахувалось 3 таких випадки упродовж року, наступає кримінальна відповідальність.

"Вона не передбачає ув'язнення, а лише суспільно-корисні роботи. Для того, щоб суд виніс такий вирок, він зобов'язаний звернутись і отримати висновок ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини, - ред.). Ми передбачили запобіжники, щоб добросовісну людину, не можна було посадити. Нема висновку - нема вироку", - підсумував Бородянський.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Харлем Дезір висловив 23 січня стурбованість з приводу низки положень проекту закону, що отримав назву "закону про дезінформації" в Україні, який 20 січня Міністерство культури, молоді та спорту України виставило на загальне обговорення.

Про це йдеться в матеріалі, опублікованому на сайті організації.

"Я розумію необхідність боротьби з дезінформацією, особливо в контексті нинішнього конфлікту в Україні і навколо неї. Але це не повинно робитися за рахунок свободи засобів масової інформації та втручання держави в утримання засобів масової інформації і організацію журналістської діяльності в країні", - сказав Дезір.

Дезір підкреслює, що чинне українське законодавство має достатньо механізмів протидії суспільно небезпечної інформації.

Дезір дипломатично, але досить ясно прокоментував положення закону, що стосуються діяльності журналістів, визначені в проекті, і підкреслив, що пропонований закон істотно обмежує свободу слова в Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі