Боррель розкритикував "глибоку стурбованість" і бездіяльність Європи

Поділитися
Боррель розкритикував "глибоку стурбованість" і бездіяльність Європи На думку дипломата, «м'яка сила» працює не так добре, як раніше © eurointegration.com.ua
"Коли немає єдності, більшість, що залишилась, має діяти", - вважає голова європейської дипломатії.

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель вважає, що Європа має бути готовою брати більш активну участь у міжнародних кризах, або ж зовнішня політика блоку залишатиметься паралізованою.

"Європа повинна розвинути апетит до влади", - наголосив Боррель під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки. Голова європейської дипломатії зазначив – йдеться не лише про військову міць.

Євросоюз є найбільшим у світі торговельним блоком, однак не може одноголосно висловлюватися щодо зовнішньої політики, оскільки це питання має узгоджуватися з усіма його членами, які розділені у багатьох питаннях, починаючи з Лівії і завершуючи Венесуелою, зазначив він.

"Ми повинні мати можливість діяти.., а не щодня публікувати коментарі, висловлюючи занепокоєння", - цитує євродипломата агенція Reuters.

"М'яка сила", якою завдяки своїй економічній потужності міг користуватись Євросоюз, слабшає, наголошує Боррель. Частково причиною цього стала політика президента США Дональда Трампа "Америка передусім", що підірвала європейські позиції.

Рішення Трампа вийти з ядерної угоди з Іраном і Паризької кліматичної угоди, його визнання Єрусалима столицею Ізраїлю, а також критика на адресу НАТО суперечить європейській позиції, нагадує DW.

Блок також досі розділений у питаннях реакції на "мирний план" Трампа для Ізраїлю та Палестини, питаннях відновлення морської місії поблизу Лівії для забезпечення збройного ембарго в цій країні. "Коли немає єдності, більшість, що залишилась, має діяти", - зазначив голова європейської дипломатії.

У неділю, 16 лютого, учасники Мюнхенської конференції відзначили порушення ембарго на поставки зброї в Лівію. Глава МЗС Німеччини Гайко Маас пригрозив країнам-порушницям санкціями ООН.

Своєю чергою заступниця спецпредставника генерального секретаря ООН щодо Лівії Стефані Вільямс відзначала, що режим припинення вогню в країні "ледь тримається".

В Німеччині в п'ятницю, 14 лютого, стартувала 56-а Мюнхенська конференція з безпеки, яка триватиме до 16 лютого. Крім основної програми, на конференції відбудуться десятки офіційних паралельних заходів, а також тисячі двосторонніх і багатосторонніх зустрічей.

Серед основних тем конференції в цьому році заявлені: енергетична безпека, гендерна рівність, кліматичні зміни, перспективи світової торгівлі, дезінформація, Іран і ситуація на Близькому Сході, соціальні мережі, корпоративна відповідальність, Арктика. Також на конференції обговорять ситуацію з новим коронавірусом з Китаю.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі