Данілов назвав головну задачу "спільних патрулів" в Донбасі

Поділитися
Данілов назвав головну задачу "спільних патрулів" в Донбасі Данілов вважає можливим спільне патрулювання в Донбасі за «хорватським сценарієм» © Сайт РНБО
У РНБО та МВС обіцяють не пускати на патрулювання бойовиків.

Спільні патрулі українських силовиків і представників територіальних громад в ОРДЛО потрібні для проведення місцевих виборів за українським законодавством і завершення війни, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Українські прикордонники повинні стояти на кордоні, Національна гвардія – контролювати прилеглу територію, а мирні жителі могли б брати участь у спільному патрулюванні, заявив Данілов в етері телеканалу "Україна 24".

"Є жителі місцевих громад, які так само, за хорватським прикладом, могли б брати участь у спільному патрулюванні. Але це не означає, що це будуть бойовики. Про тих людей, які мали зброю, не йдеться", - додав він.

У Міністерстві внутрішніх справ і Раді нацбезпеки і оборони наполягають: учасників незаконних збройних формувань до участі в спільних патрулях не допустять.

"Є представники місцевих громад, які є на тих територіях. Люди, які мають українську прописку, які є місцевими, мають право брати участь в таких патрулях. Ми розумітимемо, що це за людина, чим вона займалася в той час, коли була окупація. Ще раз наголошую – це не можуть бути люди, які вбивали українців", – цитує Данілова "УНІАН".

Раніше голова МВС Арсен Аваков називав два способи фільтрації потенційних патрульних: розпуск НЗФ і окупаційних адміністрацій перед виборами на вимогу "Мінська" та прийняття закону "про колаборантів".

За словами Данілова, процес спільного патрулювання кордону здійснюватиметься за узгодженням з ОБСЄ або іншою міжнародною організацією.

Контроль над окупованою ділянкою українсько-російського кордону має бути встановлений в день заходу українських поліцейських в ОРДЛО, але через протяжності ділянки (понад 400 км) зробити це за один день не вдасться.

Як повідомлялося, 15 лютого президент Володимир Зеленський виступив на Мюнхенській конференції з безпеки, де заявив про бажання провести місцеві вибори на всій території України, включно з ОРДЛО, у жовтні 2020 року, але тільки за законами України.

Також він висловив готовність до діалогу з мирними мешканцями ОРДЛО, але не з представниками окупаційних адміністрацій. І запропонував українським силовикам і проросійським сепаратистам разом патрулювати окуповані території під час виборів.

Ініціатива Зеленського несе приховані ризики для України та є грою за російським сценарієм, розповів в коментарі ZN.UA голова ГО "Центр нових рішень", дипломат Костянтин Єлісєєв.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі