Декриміналізація незаконного збагачення може вдарити по темпах євроінтеграції України – Клімкін

Поділитися
Декриміналізація незаконного збагачення може вдарити по темпах євроінтеграції України – Клімкін Клімкін розповів про загрози декриміналізації незаконного збагачення
Міжнародні партнери України вважають це питання ключовим у боротьбі з корупцією в країні.

Рішення Конституційного суду України (КСУ) про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення може вплинути на сприйняття України як країни, яка змінюється та прагне йти вперед, вважає Міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

За словами очільника зовнішньополітичного відомства, міжнародні партнери України регулярно підіймають питання щодо декриміналізації відповідної статті Кримінального кодексу.

"Однозначно (може вплинути на темпи євроінтеграції України – ред.). Це може вплинути не лише на темпи, а на сприйняття України як країни, яка змінюється і прагне йти вперед. Це одне з ключових питань, яке необхідно вирішити. Причому вирішити його таким чином, щоб це стало для всіх певною гарантією, а не тимчасовим рішенням", - повідомив він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Клімкін також розповів про те, що для міжнародних партнерів рішення КСУ – більше, ніж привід для занепокоєння. Вони вважають його здатним "змінити всю парадигму боротьби з корупцією в Україні, а це для них фундаментальне питання".

"Наші партнери не говорять, що ми не можемо приймати рішення в межах українського правового поля - вони говорять, що ми повинні це питання вирішити", - пояснив голова МЗС України.

Відповідаючи на питання про те, чи часто іноземні партнери порушують тему декриміналізації незаконного збагачення, Павло Клімкін повідомив, що вона постійно знаходиться в полі зору міжнародних партнерів України.

"Це не означає, що до нас звертаються лише у цьому питанні, однак, коли під час переговорів на порядку денному є широкий набір тем, то одна з них - обов'язково рішення КС... Партнери дуже чітко говорять, що рішення питання про незаконне збагачення повинно стосуватися і вже існуючих справ... Якщо зараз просто анулювати всі існуючі справи, це означатиме, у першу чергу, втрату довіри. І не лише для наших міжнародних партнерів, але і для нас самих", - зазначив дипломат.

Як відомо, 7 березня президент Петро Порошенко закликав парламентарів невідкладно прийняти нову редакцію статті про незаконне збагачення.

26 лютого Конституційний суд України скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, визнавши статтю 368-2 Кримінального кодексу неконституційною і такою, що суперечить принципу презумпції невинуватості. Рішення було винесено на закритому засіданні Великої палати КСУ.

Подання до КСУ щодо конституційності статті 12 грудня 2017 року подали 59 депутатів – членів фракцій "Народного фронту", "Блоку Петра Порошенка", "Радикальної партії ", "Опозиційного блоку", груп "Відродження" і "Воля народу".

США та ЄС висловили стурбованість у зв'язку зі скасуванням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, рішення КСУ піддали критиці Світовий банк, МВФ і "Велика сімка" (G7).

У НАБУ констатували, що змушені закрити 65 кримінальних проваджень за статтею про незаконне збагачення.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі