Депутат-втікач Олександр Онищенко грубо образив міністра спорту в Facebook

Поділитися
Депутат-втікач Олександр Онищенко грубо образив міністра спорту в Facebook Онищенко вибрав спосіб захисту - напад © Олександр Онищенко / Facebook
Через бажання колишнього депутата ще раз балотуватися у Верховну Раду вибухнув скандал

Колишній депутат Верховної Ради Олександр Онищенко, відповідаючи на своїй сторінці у Фейсбуці на коментар міністра молоді та спорту Ігоря Жданова про те, що офіційно як представника країни Онищенко ніхто не посилав представляти Україну, відповів у вкрай грубій і образливій формі, підкресливши при цьому, що весь час виступав від України (включаючи і роки, проведені за її межами).

Олександр Онищенко - великий любитель кінного спорту, свою участь у змаганнях фінансував, як небідна людина, самостійно, проте офіційно, дійсно, в останні роки Україну не представляв, хоча вибрати країну, від якої брав участь, було його право - громадянства не позбавлений. Але це могло бути його особисте рішення.

Скандал розгорівся з приводу реєстрації Онищенка як кандидата в депутати Верховної Ради на майбутніх позачергових виборах. Як відомо, ЦВК відмовила в реєстрації, мотивуючи це тим, що Онищенко останні п'ять років в країні не проживав. Однак він надав якусь довідку від громадської організації - Федерації кінного спорту України, в якій було зазначено, що він якраз тому був відсутній, що представляв всі ці роки Україну за кордоном. Чи повноважна організація давати такі довідки без погодження з міністерством (оскільки мова йде про подання на державному рівні) - неясно. Втім, колегія суддів вирішила, що довідки цілком достатньо, щоб вважати Онищенка практично у відрядженні - і прийняла рішення, що зобов'язує ЦВК зареєструвати його кандидатом у депутати.

Чим завершиться скандал? Чи зареєструють фігурантом декількох кримінальних справ кандидатом у депутати, чи зацікавляться правомочністю Федерації кінного спорту одноосібно направляти на змагання спортсмена представляти країну без попередження про це вищестоящого органу, чи буде піддано перевірці на правосудність прийняте судом рішення? Всі питання залишаються відкритими.

Як повідомлялося, 27 липня минулого року в НАБУ відзвітували про завершення досудового розслідування справи про розкрадання коштів "Укргазвидобування". Основним підозрюваним у "газовій справі" є народний депутат Олександр Онищенко. Він не з'явився в прокуратуру для вручення обвинувального акта, і суд дозволив заочне провадження по "газовій справі".

За даними слідства, Онищенко є організатором і керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд гривень від реалізації природного газу. Внаслідок таких дій "Укргазвидобуванню" (100% акцій належать "Нафтогазу") нанесені збитки на суму понад 740 млн гривень.

Слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. Серед них - двоє близьких людей, які виконували роль організаторів, решта - працівники "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній.

Вісім підозрюваних визнали свою провину і уклали угоди зі слідством. Розслідування ролі ще 12 осіб також завершено: обвинувальні акти щодо них направлені до суду. Сім підозрюваних, у тому числі і Онищенко, перебувають у розшуку.

Розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із "Укргазвидобуванням", почалося в грудні 2015 року. В липні 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Онищенка. На момент голосування він вже втік за кордон. Нині депутат перебуває в національному розшуку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі