Депутат Голуб нарахував у світі 2 мільйони русинів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© zhitomir.info
Народний депутат від Комуністичної партії України (КПУ) зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про внесення доповнень до Закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин"», у якому запропоновано внести до переліку тринадцяти мов, які потребують охорони для збереження і розвитку, русинську. У пояснювальній записці до документа при цьому стверджується, що носіями русинської мови у всьому світі є близько 2 мільйонів людей. Водночас експерти вважають, що їх набагато менше.
Народний депутат від Комуністичної партії України (КПУ) зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про внесення доповнень до Закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин"», у якому запропоновано  внести до переліку тринадцяти мов, які потребують охорони для збереження і розвитку, русинську. У пояснювальній записці до документа при цьому стверджується, що носіями русинської мови у всьому світі є близько 2 мільйонів людей. Водночас експерти вважають, що їх набагато менше.«Я зустрічався в Ужгороді та Мукачеві з представниками русинський організацій, був у селах і вважаю, що люди надали переконливі докази таких тверджень», - пояснив цифру в коментарі «ДТ» сам Олександр Голуб. Однак, поданий депутатом законопроект суперечить Європейській хартії регіональних мов або мов меншин. На її початку серед визначень чітко зазначено, що термін «регіональні мови або мови меншин» не передбачає діалекти офіційної мови. Іншими словами, щоб застосувати норми Хартії до русинської мови, необхідно її  офіційне визнання Національною академією наук України. Спроби надати русинській мові офіційний статус уже були, однак НАН (до якої входять і вчені з Закарпаття, де проживає більшість русинів) визначила, що мова закарпатців є діалектом української мови. Сам Олександр Голуб не бачить жодних проблем в юридичній невідповідності Хартії до його  законопроекту. «Є люди, які вважають себе русинами, і їх права необхідно захищати, - пояснив Олександр Голуб. - А процес офіційного визнання русинської мови може йти паралельно з внесенням змін до закону про Хартію. Тим більше, що попереднє рішення Академії наук не було об'єктивним, це явна політика». Докладніше читайте в статті Володимира Мартина «Русинська хартія» на сайті «ДТ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі