Депутати Львівської облради вимагають від президента Зеленського виступів українською мовою

Поділитися
Депутати Львівської облради вимагають від президента Зеленського виступів українською мовою Львівські депутати вважають, що негоже президенту використовувати в офіційних промовах мову країни-агресора
Депутати вважають, що президент воюючої держави зобов'язаний виключити зі сфери публічного спілкування офіційну мову Росії - держави-агресора.

Депутати Львівської обласної ради звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням виключити з офіційного публічного спілкування російську мову як мову країни-агресора - Росії. У своєму зверненні депутати посилаються на Конституцію України і рішення Конституційного суду, згідно з якими українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади і, тим більше, у виступах глави держави.

"Львівська обласна рада звертається до Вас щодо Ваших останніх публічних виступів на різних заходах у статусі Президента України.

Частина Ваших публічних промов виконується без додержання законодавства про обов'язкове використання державної мови у виступах, коментарях та інтерв'ю, що, в свою чергу, порушує права громадян на отримання такої інформації та її розуміння", - йдеться у зверненні.

Депутати нагадали, що відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова.

"Крме того, ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що президент воюючої держави зобов'язаний повністю виключити російську мову з власного вживання у публічних сферах суспільного життя, як офіційну мову Росії - держави-агресора.

Незважаючи на очевидне порушення встановлених законодавчих норм, просимо Вас, Президента України, не допускати цього в подальшому і в своїй публічній діяльності користуватися державною українською мовою", - йдеться у зверненні.

Звернення опубліковано на сайті Львівської обласної ради 29 травня.

Раніше, після перемоги на виборах, Володимир Зеленський пообіцяв захищати українську мову, проте має зауваження до мовного законопроекту.

"Я повинен як гарант захищати українську мову, і я це буду робити", - сказав Зеленський.

Раніше Зеленський заявив, що виступає за збереження мовлення на телебаченні російською мовою, а питання прийняття "мовного закону" на його думку "треба глибоко вивчити" і "дізнатися думку громади з приводу цього закону". Екс-президент Порошенко підписав мовний закон 15 травня, незадовго до інавгурації обраного президента Володимира Зеленського.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі