Депутати направили в КСУ законопроект про відкликання мандату за "кнопкодавство"

Поділитися
Депутати направили в КСУ законопроект про відкликання мандату за "кнопкодавство"
Таке рішення депутати ухвалили на вечірньому засіданні Ради.

Верховна Рада України включила до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду для отримання висновку законопроект № 1027 про дострокове припинення повноважень народного депутата за "кнопкодавство". За таке рішення віддали свої голоси 279 депутатів.

У законопроекті прописані такі причини відкликання мандату, як смерть власне бажання тощо, а також "кнопкодавство". Документом передбачена відповідальність не лише у випадку, коли депутат сам за когось голосує, а й у разі надання дозволу голосувати за нього. Окрім того, законопроектом пропонується припинення депутатських повноважень, якщо народний обранець протягом однієї сесії без поважних причин пропустить третину засідань Ради або комітету, в якому працює.

Також в документі прописана зміна до Конституції, згідно з якою депутат припиняє повноваження одразу після публічної заяви, якщо це його добровільне бажання. Сьогодні щоб добровільно припинити свою роботу в Раді, за цю заяву депутата мали проголосувати його колеги в залі.

Читайте також: ОПЗЖ має намір оскаржити скасування депутатської недоторканності у Конституційному Суді

Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада повинна направити відповідний законопроект до Конституційного суду для отримання висновку про відповідність ініціативи ст. 157 і ст. 158 Основного закону. Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні такий законопроект не менш як 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, Рада може розглядати його для прийняття в цілому. Для цього буде потрібно не менше 300 голосів парламентаріїв.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі