Дипломат указав на брак цілісності і професіоналізму в зовнішній політиці Зеленського

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Дипломат указав на брак цілісності і професіоналізму в зовнішній політиці Зеленського За рік Зеленкий встиг зробити чимало помилкових і провальних дипломатичних кроків © Офіс президента
До позитиву Єлісєєв відносить чутливість президента до консолідованої позиції громадянського суспільства.

Зовнішній політиці Володимира Зеленського не вистачає цілісності, системності, продуманості, вивіреності, послідовності та професійності. До такого висновку за підсумками першого року президентства Зеленського діийшов дипломат Костянтин Єлісєєв.

"Як наслідок - послаблення міжнародних позицій та суб'єктності України, втрата ініціативи і падіння коефіцієнта корисної дії від зовнішньополітичних дій. Як підсвідомо зауважив один з чиновників Банковій, президент, крім свого гумористичного дару, більше нічого не зміг запропонувати на дипломатичному фронті для відстоювання національних інтересів держави", - пише Єлісєєв у своєму матеріалі для ZN.UA.

У перші місяці своєї каденції шостий президент виявляв жвавий інтерес до зовнішньої політики. Цьому сприяв ореол міжнародної слави після переконливої перемоги на виборах. Перші телефонні контакти і закордонні візити, під час яких партнери не скупилися на компліменти і привітання на адресу нового лідера, створили помилкове враження, що "медовий місяць" триватиме вічно, а Володимир Зеленський впевнено стає "одним з найбільш успішних світових лідерів сучасності".

"Відірваність від реалій та дилетантська переконання, що зовнішня політика - це просто, а вдалий жарт може стати зброєю, одурманили голову Зеленському. Внаслідок цього ми стали свідками помилкових і провальних дипломатичних кроків нового глави держави", - констатує автор.

До найбільш серйозних провалів шостого президента України Єлісєєв відносить необдумані і простодушні заяви про шляхи врегулювання російсько-українського конфлікту, а також поведінку під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом.

"Чого вартий його відео-експромт під назвою "Треба поговорити", де він пропонує скликати зустріч ключових міжнародних партнерів, запросивши Путіна, з метою врегулювання ситуації у Донбасі. Чи заява Зеленського, що для встановлення миру в Донбасі достатньо "просто припинити стріляти". Або твердження, що слід лише зустрітися з президентом Путіним, подивитися йому в очі, і всі питання будк врегульовано. Не можна не згадати і безвідповідальні заяви під час телефонної розмови з президентом Трампом, коли він дозволив собі критично висловлюватися на адресу лідерів Німеччини і Франції. Безглуздо пролунала й ідея Банкової про необхідність укласти міжнародний договір про безпеку України", - перераховує Єлісєєв.

"Цей список фейлів і холостих пострілів, що дискредитували як українську дипломатію, так і самого президента, а головне - нівелювали міжнародну довіру до нього, можна було б продовжити.", - зазначає він.

На думку дипломата, за перший рік президентства Зеленського зникли характерні для української дипломатії п'яти попередніх років такі риси як солідність, передбачуваність і послідовність у зовнішньополітичних діях, твердість у відстоюванні та просуванні національних інтересів держави. Їхні місця зайняли авантюризм, дилетантство, хаотичність і орієнтованість не на національні інтереси, а на лояльність до Зеленського і його команди радників-помічників.

Негативно висловлюється Єлісєєв і про "кадрову чехарду" у владній команді: протягом року Зеленський працював з трьома головами зовнішньополітичного відомства. Ця невизначеність разом із недовірливим ставленням Зеленського до МЗС зі знаком мінус позначилися на морально-психологічному кліматі українських дипломатів і ролі міністерства у системі зовнішньої політики держави. Несприятливим фактором стало і фактичне усунення МЗС від ключових напрямів зовнішньої політики - переговорного процесу щодо врегулювання ситуації в Донбасі та деокупації Криму, американського треку.

До позитивних рис зовнішньополітичної діяльності Зеленського Єлісєєв відносить його чутливість до консолідованої позиції громадянського суспільства.

"Наочним прикладом стало дотримання Зеленським "червоних ліній" в позиції України на Паризькому саміті "нормандської четвірки". Поки що дослухається президент до суспільства щодо неприйнятності створення в рамках Тристоронньої контактної групи так званої консультативної ради. Хоча останні рухи голови Офісу президента в рамках перезапуску ТКГ все ще не переконують, що цю небезпечну ідею остаточно зняли з порядку денного", - резюмує дипломат.

Читайте також: Зеленський "так повністю і не порвав" з Коломойським – New York Times

На яких дипломатичних напрямках сконцентрував зусилля Володимир Зеленський у перший рік на посаді президента, які провали допустив і в чому досяг успіху, аналізує надзвичайний і повноважний посол Костянтин Єлісєєв у статті "Дипломатія доби президента Зеленського. Рік перший" у ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі