Джемілєв заявив про завершення політичної кар'єри

Поділитися
Голова меджлісу кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв заявив про завершення політичної кар'єри.

«Я постарів і хочу дати дорогу молодим», - заявив М.Джемілєв газеті «Коммерсант-Украина». Лідер меджлісу зробив цю заяву до того, як стало відомо про узгодження президентом Віктором Януковичем кандидатури Анатолія Могильова на посаду прем'єр-міністра Криму.

М.Джемілєв вже двічі намагався піти з посади глави меджлісу в 2007 і 2009 роках, але більшість делегатів курултаю (національного парламенту) не приймали його відставку на тій підставі, що у статутних документах меджлісу не передбачено добровільного складання повноважень. Однак, як розповів виданню лідер кримських татар, він знайшов лазівку в правилах: «Єдиний вихід - не балотуватися у делегати курултаю, оскільки голову обирають з числа делегатів».

М.Джемілєв народився в Криму в листопаді 1943 року, а у травні 1944-го разом з батьками був депортований до Узбецької РСР. Був засуджений за «антирадянську діяльність» і в цілому у в'язницях і засланні провів 15 років. З 1991 року - голова меджлісу кримсько-татарського народу. З 1998 року - депутат Верховної Ради II-VI скликань.

Політичні опоненти голови меджлісу сприйняли його заяви скептично. «Я багато років знаю Мустафу-агу і повинен сказати, що не у східних традиціях відхід лідера такого рівня. Я думаю, що тут більше східної хитромудрості, ніж якоїсь вивіреної і осмисленої позиції», - вважає заступник голови Верховної ради Криму, член фракції «Регіони Криму» Григорій Іоффе. Окрім того, на його думку, «у кримсько-татарському національному русі зараз немає фігури, яка прирівнюється до Мустафи Джемілєва».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі