Джонсон пообіцяв підтвердити на саміті G7 свою позицію про неможливість повернення Росії

Поділитися
Джонсон пообіцяв підтвердити на саміті G7 свою позицію про неможливість повернення Росії Борис Джонсон поговорив із Зеленським по телефону
У розмові із Зеленським прем'єр Британії наголосив, що РФ не може повернутися до G7, поки не припинить агресію щодо України.

Президент України Володимир Зеленський обговорив по телефону з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном питання щодо повернення Росії до "Великої сімки", повідомила пресслужба Офісу голови держави. Джонсон пообіцяв заявити про несвоєчасність розширення G7 під час чергового саміту 24-27 серпня та запросив Зеленського до Британії.

"Глава держави подякував Борису Джонсону за тверду та принципову позицію Великої Британії на підтримку України у світлі нещодавніх заяв про можливість повернення Росії до "Великої сімки". Було наголошено на неможливості відновлення членства РФ у G7, доки Росія систематично порушує норми міжнародного права та підриває європейську й світову безпеку", - йдеться у повідомленні.

Зеленський та Джонсон погодилися з тим, що в умовах російської агресії проти України, окупації Криму та невиконання Росією Мінських домовленостей неможливо говорити про її повернення на міжнародний майданчик, де вирішують глобальні проблеми.

"Володимир Зеленський отримав запевнення, що така чітка позиція буде продемонстрована у ході чергового саміту "Сімки", який відбудеться 24-26 серпня у Франції. Прем'єр-міністр Борис Джонсон запросив Президента України відвідати Велику Британію з офіційним візитом", - додали в ОП.

Британський прем'єр також привітав Володимира Зеленського з Днем незалежності та побажав успіхів і процвітання народові України.

Президент США Дональд Трамп заявив, що вважає повернення РФ до G8 доцільним, назвавши це "непоганою річчю". За даними CNN, його підтримав президент Франції Еммануель Макрон.

Однак перед цим Макрон під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що повернення Росії до G8 і поліпшення відносин з ЄС залежатимуть від успішності врегулювання "української кризи".

Володимир Зеленський після таких заяв зазначив, що після виключення з G8 в 2014 році РФ так і не відмовилася від окупації українських територій та збройної агресії проти України.

У свою чергу, британський прем'єр Борис Джонсон і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вказали на відсутність передумов для повернення РФ до "Великоъ вісімки".

У червні минулого року на саміті G7 в Канаді Трамп вже піднімав питання відновлення G8 з участю Росії, проте решта членів клубу не підтримали його позицію.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі