ЄС ставить на чільне місце Угоди про асоціацію питання верховенства права в Україні, - проект заяви

Поділитися
Дії України у сфері поваги до спільних цінностей та верховенства права будуть критично важливими для подальшого укладення Угоди про асоціацію та її реалізації. Про це йдеться у проекті спільної заяви.

Зокрема у проекті йдеться, що «лідери (ЄС та України) із задоволенням відзначили, що керівники перемовин досягли спільного розуміння щодо повного тексту Угоди про асоціацію, який визначить майбутнє договірно-правової бази відносин Україна-ЄС...Тепер відкрито шлях для технічного завершення зведеного остаточного варіанту Угоди», - йдеться у проекті заяви.

«Лідери (ЄС та України) досягли загального розуміння, що дії України, зокрема щодо поваги до спільних цінностей та верховенства права будуть критично важливими для швидкості політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС, у тому числі у контексті укладення Угоди про асоціацію та її подальшої реалізації», - йдеться у проекті документа.

Нагадаємо, минулого тижня президент В.Янукович заявив, що перед самітом Україна-ЄС гострим питанням залишається «питання Тимошенко», яка знаходиться у в'язниці.

«Лідери підтвердили прихильність до верховенства права з незалежною судовою владою, визнаючи це як важливий елемент, який лежить в основі Угоди про асоціацію», - підкреслюється у проекті заяви.

У той же час, вони відзначили конкретні проблеми у цій сфері, які «вимагають невідкладної уваги, зокрема шляхом проведення судової реформи». «Вони також підкреслили важливість вільних ЗМІ і свободи зборів, а також домовилися про необхідність подальшого вдосконалення існуючого законодавства в Україні в цих сферах з метою приведення його у відповідність з міжнародними стандартами», - йдеться у проекті документа.

Також лідери обговорили події, пов'язані з конституційною, виборчою та судовою реформами в Україні, і «визнали перевагу їхньої подальшої реалізації на прозорій і всеохоплюючій основі за участю опозиції та участю представників громадянського суспільства».

Також з тексту заяви випливає, що ЄС визнає європейські прагнення України і заявляє, що УА залишає відкритим шлях для подальшого прогресивного розвитку у відносинах Києва та Брюсселя.

«Лідери обмінялися думками про майбутнє відносин України та ЄС, які засновано на цілях і принципах Угоди про асоціацію. Ця угода залишає відкритим шлях для подальшого прогресивного розвитку у відносинах між Україною та ЄС», - йдеться у проекті заяви.

Окрім того, ЄС визнає, що Україна, «як європейська країна з європейською ідентичністю, поділяє спільну історію та спільні цінності з країнами Європейського Союзу, та визнає, що поступове зближення України з ЄС у політичній, економічній та правовій сферах сприятиме подальшому прогресу у відносинах Україна-ЄС».

«ЄС визнав європейські устремління України і вітає її європейський вибір», - підкреслюється в проекті заяви.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі