ЄС умовить Росію здати Придністров'я в обмін на безвізовий режим?

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
За даними джерел ZN.UA, процес придністровського врегулювання, можливо, наближається до поворотного моменту.

Як стало відомо ZN.UA, не останню роль у схилянні Тирасполя до компромісу зіграв вітчизняний МЗС. Нещодавно як місяць тому Ігор Смирнов у ході переговорів з главою української дипломатії у Києві підтвердив свою готовність сісти за офіційний стіл переговорів у форматі «5 +2» у червні цього року.

Слід відзначити і зусилля, докладені на придністровському напрямку та іншими міжнародними гравцями. Згідно з інформацією, якою володіє ZN.UA , тематика Придністров'я була обрана Росією і Німеччиною як «пілотного проекту» для переходу до більш предметним дискусій з проблем європейської безпеки між Росією та ЄС.
На початку цього тижня міністри закордонних справ Польщі, Німеччини та Росії провели «відверту розмову» про відносини Росії і Євросоюзу. Однією з провідних тем переговорів стало питання недозволеного конфлікту в Придністров'ї. Міністри Німеччини і Польщі намагалися переконати голову російської дипломатії в необхідності відмовитися від підтримки невизнаної республіки.
Згідно з інформацією, озвучувалися навіть моменти про можливе скасування візового режиму Євросоюзу з Росією, якщо Москва зробить добрий жест на адресу Заходу, що може стати вагомим козирем менш ніж за рік до виборів президента РФ.
Кажуть також, що Москва пригрозила Ігорю Смирнову відмовою у підтримці на наступних виборах, якщо той буде продовжувати пручатися. Керівній коаліції в Молдові Кремль також дає зрозуміти з приводу перспектив придністровського врегулювання: «зараз або ніколи».
Щонайменше, Москва вже дала «відмашку» на початок офіційних переговорів у форматі «5 +2».
Зі слів анонімних дипломатичних джерел, на даному етапі існує декілька підготовлених різними гравцями проектів документів, на основі яких має розпочатися переговорний процес у форматі «5 +2».
Київ, за наявними даними, не має наміру брати участь у гонці проектів: свою роль у цьому процесі на Михайлівській площі бачать у сприянні зближенню підходів інших учасників переговорів, включаючи сторони конфлікту.
Докладніше читайте в матеріалі "Ямщик, не гони лошадей ..." свіжого номера ZN.UA
"5 +2" - формат переговорів, у яких Молдова і Придністров'я беруть участь як сторони врегулювання, Росія, Україна і ОБСЄ як посередники, а ЄС і США - в якості спостерігачів.
Незадовго до розпаду СРСР п'ять розташованих на лівому березі Дністра районів Молдови оголосили про створення Придністровської союзної республіки у складі СРСР, а потім - незалежної Придністровської Молдавської Республіки (ПМР) з центром у Тирасполі. Створення в 1990 році в Придністров'ї самостійної непідконтрольною владі Кишинева республіки стало відповідною реакцією на хвилю націоналізму в Молдові в кінці 80-х років минулого століття. Влада Молдови не погодилися з таким рішенням і спробували ввести війська в невизнану республіку, після чого почався збройний конфлікт, що тривав кілька місяців. За офіційними даними, з придністровської сторони під час збройного конфлікту загинуло 809 людей, зокрема 271 мирний житель.
Якщо спочатку Кишинів спробував силою ліквідувати республіку, то зараз пропонує придністровцям автономію у складі єдиної держави. Однак Тирасполь активно добивається міжнародного визнання.
На даний час миротворчу операцію в Придністров'ї здійснюють Спільні миротворчі сили, до яких входять 402 російських військовослужбовців, 492 - придністровських, 355 - молдавських і десять військових спостерігачів від України.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі