Європарламент підтримав резолюцію щодо України і порекомендував провести зустріч з Януковичем

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Європейський парламент у четвер, 27 жовтня, простою більшістю підтримав об'єднану резолюцію щодо України.

Голосування відбулося в рамках пленарного засідання у Страсбурзі без обговорення.

У резолюції Європейський парламент (ЄП) рекомендує Європейській комісії провести зустріч з президентом України Віктором Януковичем до саміту Україна-ЄС для "відновлення конструктивного діалогу".

"ЄП вважає, що нещодавно перенесена зустріч з президентом Віктором Януковичем надала б можливість вирішити серйозні проблеми і відновити конструктивний діалог, який може призвести до парафування Угоди про асоціацію при наявності значного процесу з подолання технічних і політичних перешкод, і закликає Раду ЄС та Європейську комісію призначити зустріч напередодні саміту Україна-ЄС у грудні ", - зазначено в документі.

Цей пункт є одним із завершальних у резолюції.

Його випереджають інші положення, які охоплюють діапазон двосторонніх відносин: починаючи від стратегічного рівня - визнання українських прагнень щодо членства в ЄС, до рекомендацій про розслідування можливих помилок при прийнятті рішень на рівні уряду у спеціальних парламентських комісіях.

"ЄП вважає, що поглиблення відносин між Україною та ЄС та європейська перспектива України має велике значення в інтересах обох сторін, ЄП визнає українські прагнення відповідно до статті 49 Договору про ЄС за умови досягнення всіх критеріїв, включаючи принципи демократії, повагу прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права", - констатується в документі.

Торкаючись справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко, ЄП "глибоко шкодує щодо того, що вирок Тимошенко є порушенням прав людини і зловживанням судовою системою для політичного переслідування провідного опозиційного політика". У зв'язку з цим в ЄП зазначили, що застосований до Ю.Тимошенко закон було прийнято ще за радянських часів, а статті 364 і 385 не відповідають європейським стандартам і стандартам ООН.

"ЄП настійно закликає українську владу забезпечити справедливий, прозорий і неупереджений судовий процес у разі апеляції Тимошенко і в інших судових процесах проти членів колишнього уряду. ЄП наполягає на тому, щоб Тимошенко була надана можливість реалізувати своє право на повноцінну участь у політичному процесі, як у даний час, так і на майбутніх виборах в Україні", - зазначено в резолюції.

ЄП висловлює стурбованість у зв'язку з тим, що суд над Ю.Тимошенко "йде врозріз з проголошеною українським керівництвом прихильністю до демократії та європейських цінностей".

"ЄП вважає, що якщо вирок стосовно Тимошенко не буде переглянуто, це поставить під загрозу укладення Угоди про асоціацію та її ратифікацію, відсуваючи країну ще далі від здійснення своєї європейської перспективи", - повідомляється в документі.

Окрім того, ЄП висловлює стурбованість щодо утримання під вартою екс-голови МВС Юрія Луценка та інших подібних випадків.

У зв'язку з цим ЄП наполягає на тому, щоб всі судові справи щодо колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників уряду проводилися відповідно до європейських стандартів справедливості, неупередженості, прозорості та незалежності.

Окрім того, ЄП висловлює заклопотаність у зв'язку з "деякими ознаками згортання демократичних свобод, а також використанням державних установ для здійснення політичного реваншу".

"ЄП стурбований повідомленнями про погіршення стану свободи ЗМІ та плюралізм і закликає владу вжити всіх необхідних заходів для захисту цих важливих аспектів демократичного суспільства та утриматися від будь-яких спроб контролю, прямих або непрямих, на національні засоби масової інформації", - йдеться в резолюції.

ЄП також підкреслює, що зміцнення верховенства права і проведення внутрішніх реформ, включаючи боротьбу з корупцією, є необхідними не тільки для укладення Угоди про асоціацію та поглиблення відносин між Україною та ЄС, а й для зміцнення демократії в Україні, а також для ратифікації Угоди.

Водночас, ЄП вітає угоду, якої було досягнуто щодо всебічної та всеохоплюючої зони вільної торгівлі та "розглядає цю домовленість як надійну основу для можливого завершення перемовин щодо Угоди про асоціацію з Україною".

ЄП також "рішуче підтримує" рекомендації, викладені у висновках Венеціанської комісії щодо проекту закону про парламентські вибори і вважає за необхідне, щоб ці рекомендації були прийняті та реалізовані всеосяжним чином, що також перебдачає участь опозиції та громадянського суспільства.

"ЄП закликає всі політичні сили в Україні провести справедливу і прозору дискусію щодо процесів прийняття політичних рішень, наполягаючи на тому, що розслідування можливих прорахунків у процесі прийняття політичних рішень має здійснюватися парламентською слідчою комісією", - рекомендує Європейський парламент.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі