Європейський суд з прав людини 17 квітня розгляне скаргу Луценка на арешт

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Рішення може стати прецедентом, і констатація відсутності демократії в Україні буде стосуватися не тільки політичної площини, а й правової.

Європейський суд з прав людини розгляне скаргу екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка на незаконність арешту 17 квітня, і незабаром після цього винесе своє рішення.

Про це повідомила представник Луценка в ЄСПЛ Валентина Теличенко.

На прес-конференції в Києві у понеділок вона зазначила, що 17 квітня відбудеться засідання ЄСПЛ у формі публічних слухань. "У нашому випадку публічні випадки призначені секцією палатою", - сказала вона. За її словами, на сайті ЄСПЛ, швидше за все, буде пряма трансляція.

При цьому Теличенко припустила, що це може стати прецедентом, і констатація відсутності демократії в Україні буде стосуватися не тільки політичної площини, а й правової.

Як повідомлялося, раніше Луценко висловлював упевненість, що ЄСПЛ прийме рішення на його користь.

За словами Теличенко, якщо ЄСПЛ визнає, що при арешті Луценка була порушена Конвенція з прав людини, то "наслідки за рішенням ЄСПЛ також можуть бути нетривіальними".

"Європейський суд може в дуже рідкісних випадках давати вказівки звільнити людину з-під варти. ЄСПЛ лише констатує, чи законним був арешт, але прямої вказівки у більшості випадків суд не дає і зовсім не дає вказівки визнавати особу винною чи ні", - пояснила вона.

Відповідаючи на питання, коли може бути рішення Європейського суду, Теличенко підкреслила, що суд буде розглядати справу протягом декількох годин, а рішення оприлюднить незабаром після цього.

У свою чергу дружина екс-міністра і його захисник акцентувала увагу на тому, що ЄСПЛ у квітні буде розглядати тільки незаконність арешту. І якщо Печерський районний суд Києва не винесе виправдувальний вирок Луценку, то захист буде подавати заяву до ЄСПЛ в частині порушення права на справедливий суд, що і призвело до відповідного вироку. !zn

Читайте також:

Луценко назвав Януковича «самозакоханим Плюшкіним», а Колеснікова - своєю помилкою


Адвокат Луценка проcить відпустити невинну людину додому, до сім'ї

Луценко нарахував «61 брехню прокуратури», щоб сказати «гуд бай, 365 стаття»

Луценко: Прокуратурі потрібно було розстріляти мене, як робили «славні» нащадки НКВС


Прокурор вимагає для Луценка 4 роки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі