Євросоюз підпише УА з Україною безоглядно на проблеми з демократією

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У питаннях, не пов'язаних з текстом угоди про асоціацію, Україна на минулому саміті досягла безумовного успіху.

Лідери ЄС вперше визнали, що мають намір парафувати договір без зважання на проблеми з демократією у країні, у той час як донедавна навіть ця процедура була під питанням, пише «Коммерсант-Украина».

«Ми готові парафувати угоду, як тільки буде завершено технічну роботу... Ми хотіли б підписати її якомога швидше, але цей крок залежить від політичних обставин», - заявив Херман ван Ромпей.

Учора перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив, що на технічне доопрацювання тексту УА потрібно «місяць-півтора». Втім, не всі учасники української перемовної команди розділяють цей прогноз. «Можливо, парафування вдасться провести лише у березні», - поділилося джерело видання.

Ще одним досягненням Києва стала неофіційна згода брюссельських чиновників оприлюднити договір відразу після парафування, в обхід традиційних правил конфіденційності міжнародних договорів. З проханням про оприлюднення угоди раніше виступали представники українських експертних організацій.

Водночас, як і передбачалося, пункт про перспективу членства України у договорі відсутній. Немає в ньому і згадки про 49-ту статтю Європейського договору, що передбачає право європейських держав подавати заявку на членство в ЄС - це формулювання розглядалося Києвом як одне з компромісних.

«Єдине, на що ми погодилися - це згадка про європейську ідентичність України. Але і ця фраза записана не в тій редакції, на якій наполягав Київ, і не може розцінюватися як вказівка на європейську перспективу», - розповів виданню високопоставлений європейський дипломат. За наявною інформацією, даний пункт свідчить, що ЄС «бере до відома» інформацію про європейську ідентичність України - на більше країни-члени ЄС поки не згодні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі