В Євросоюзі заявили, що будь-яка участь України в Митному союзі несумісна з подальшою євроінтеграцією

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Коментуючи можливий сценарій розвитку в разі повної або часткової інтеграції Києва з МС, в Єврокомісії пояснили, що в цьому випадку Україна "повинна обирати, яким шляхом йти", знаючи, що Митний союз і Угода про асоціацію з ЄС є "взаємно несумісними".

Зближення України з Митним союзом (МС) і Угода про асоціацію України-ЄС є несумісними. Про це заявили в Європейській комісії (ЄК), у той час як прем'єр-міністр Микола Азаров продовжує наполягати на можливості знайти компроміс у взаємовідносинах і з ЄС, і з МС

- Росія дає Україні півроку, щоб визначитися щодо співпраці з Митним союзом

Коментуючи можливий сценарій розвитку в разі повної або часткової інтеграції Києва з Митним союзом, в Єврокомісії пояснили, що в цьому випадку Україна "повинна обирати, з якими правилами вирівнювати своє законодавство - чи з тими, які пов'язані з законодавством ЄС, або з тими, які застосовуються в рамках Митного союзу".

"Неможливо, щоб Україна вирівнювала з обома (законодавствами - ред.) в один і той же час. Україна повинна обрати, яким шляхом йти, знаючи, що Митний союз і Угода про асоціацію Україна-ЄС є взаємно несумісними", - заявляють у Брюсселі.

В Єврокомісії констатують, що "сценарій повної інтеграції України з Митним союзом створить серйозні проблеми". "Україна не зможе проводити і реалізовувати якусь самостійну двосторонню торговельну політику, передавши свій суверенітет Митного союзу з питань у сфері тарифів та інших ключових комерційних питань", - пояснили в ЄК.

Окрім того, в Єврокомісії також підкреслюють, що "навіть часткове приєднання до Митного союзу, що впливає на українські тарифи або її нормативні рамки, пов'язані з торгівлею, буде проблематичним".

"У підсумку, незважаючи на складність питань, які будуть також вирішені у контексті членства України в СОТ, вступ до Митного союзу вплине на привілейовані торговельні відносини, на які спрямована поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі з ЄС", - наполягають в ЄК.

У Брюсселі нагадали, що Угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі з Україною направлена на "досягнення повної та ефективної торгівельної інтеграції між двома ринками, піднімаючи відповідні митні тарифи і квоти, а також надаючи основу для гармонізації законодавства, норм і правил у різних торгових секторах".

"Угода пропонує Україні рамки для модернізації торговельних відносин і економічного розвитку, який позитивно позначиться на економічних аспектах життя і принесе переваги зацікавленим сторонам", - підкреслюють в Єврокомісії.


Як писало ZN.UA, існують дві думки щодо того, наскільки серйозна загроза втягування України в Митний союз.

Прихильники першої переконані, що сьогодні загроза не більше, ніж усі останні два з половиною роки і вже стала перманентним тлом. У групі, яка розділяє другу точку зору, панує песимізм. Вони переконані: нинішня катастрофічна ситуація в українській економіці може змусити Януковича прийняти нелегке рішення про вступ до Митного союзу.

Читайте також:

Саміт Україна-ЄС відбудеться 25 лютого

Азаров хоче взаємодіяти і з Митним союзом, і з ЄС


Янукович вирішив, що Україні необхідно приєднатися до деяких положень Митного союзу

Путін запевнив, що мова про приєднання України до Митного союзу не йде

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі