Факти про переслідування журналістів окупантами Криму передадуть у Міжнародний кримінальний суд

Поділитися
Факти про переслідування журналістів окупантами Криму передадуть у Міжнародний кримінальний суд © finance.liga.net
За словами голови прокуратури Криму, більше двох десятків журналістів, блогерів, співробітників українських та іноземних ЗМІ постраждали від незаконних дій окупантів.

Прокуратура Автономії республіки Крим спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує повідомлення в Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду, в якому будуть відображені факти переслідування журналістів на території тимчасово окупованого півострова, заявив глава прокуратури АРК Ігор Поночовный, передає прес-служба прокуратури Криму.

"У своїй роботі ми постійно намагаємося протистояти незаконним діям окупантів, зокрема, допомагаючи кримчанам знати правду про реальну ситуацію з правами людини на півострові, оскільки інформаційний простір в Криму фактично насичено окупаційної пропагандою", - зазначив прокурор.

За його словами активна фаза окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя супроводжувалася тиском на ЗМІ, які об'єктивно висвітлювали події на півострові.

"Понад 20 осіб з числа журналістів, блогерів, співробітників українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозні порушення своїх прав. Така негативна тенденція продовжується на півострові досі, поки що діяльність ЗМІ постійно перебуває в полі зору окупаційних "правоохоронних органів"", - підкреслила Поночовный.

Він додав, що у кримінальних справах прокуратури автономії містяться численні факти переслідування журналістів та їх сімей, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень у екстремістської діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування альтернативних джерел інформації.

Читайте також: Частина активістів Криму працюють підпільно, не маніфестуючи своєї діяльності – експертка

Після тотальної "зачистки" всіх незалежних кримських медіа в 2014-2015 роках, окупанти взялися за цивільних журналістів. Їх затримують і забороняють в'їзд на територію півострова незалежним. Незалежних журналістів на півострові практично немає.

У звіті про утиски свободи слова в Криму, підготовленому Центром прав людини ZMINA і Кримської правозахисною групою за шість років окупації Криму правозахисники зафіксували понад 300 фактів переслідування журналістів і блогерів в Криму з боку окупаційної влади і силових структур.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року співробітники ФСБ РФ і Росгвардии провели незаконні обшуки і затримання в будинках 25 кримських татар в аннексированном Криму. Велика частина обшуків проводилася в окупованому Сімферополі, в рамках фабрикуемого російськими окупантами "справи Хізб ут-Тахрір".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі