Гаазький арбітраж підтримав Україну і затвердив розклад слухань про захоплення кораблів

Поділитися
Гаазький арбітраж підтримав Україну і затвердив розклад слухань про захоплення кораблів Суд дослухався до аргументів української делегації, і росіянам не вдалося затягнути процес і зробити його непрозорим © Lana Zerkal / Facebook
Зеркаль повідомила про хід слухань у Гаазі у справі про захоплення росіянами трьох українських військових кораблів з екіпажами.

Постійна палата третейського суду в Гаазі у п'ятницю, 22 листопада, винесла перше процедурне рішення за позовом України до Росії. Арбітраж прислухався до аргументів української сторони і затвердив назва справи: "Спір про затримання трьох українських військово-морських кораблів та членів їх екіпажів". А російській стороні не вдалося затягнути судовий процес і зробити його непрозорим, повідомила перший заступник міністра закордонних справ, голова української делегації в суді Олена Зеркаль.

"Для нас було дуже важливо зафіксувати в назві не тільки порушення Росією норм міжнародного права, але і відобразити, що цей спір стосується наших моряків, які провели дев'ять місяців у в'язниці. І Арбітраж нас почув", - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Також Суд відхилив клопотання росіян, який намагалися максимально затягнути процес.

"Позитивом можна вважати і те, що РФ не вдалося затягнути нас і Арбітраж в тривалий і багатоступінчастий процес", - зазначила Зеркаль.

Дипломат уточнив, що, згідно із затвердженим розкладом, Україна повинна протягом шести місяців надати суду свій Меморандум.

"Але ніхто не заважає нам підготувати і подати його раніше", - додала заступник міністра.

Після представлення українського Меморандуму у російської сторони буде три місяці, щоб скористатися своїм правом висловити заперечення проти юрисдикції.

"Зіграти в їх улюблену гру оспорювання права Арбітражу розглядати цю справу, використовуючи зрозумілу лінію, яку вони безрезультатно намагалися нав'язати суддям у Гамбурзі про виключення з їх компетенції військової діяльності. Оскільки військова діяльність згідно з заявою, зробленою Росією Конвенції, виключений з юрисдикції як Міжнародного трибуналу з морського права, так і Арбітражного трибуналу. При цьому у нас є право прокоментувати заперечення російських і звернутися до Арбітражу з проханням їх відхилити. Наша позиція полягає в тому, що вирішити питання юрисдикції у цій справі окремо від розгляду фактів неможливо", - пояснила Зеркаль.

Після цього Арбітраж повинен буде визначити, чи дійсно є підстави для поділу процесу на дві стадії: юрисдикційну і розгляд справи по суті.

Якщо Суд підтримає доводи РФ і розділить процес, в України буде три місяці на підготовку відповіді на російські заперечення. Якщо поділ процесу буде визнано необґрунтованим, росіянам дадуть шість місяців для підготовки та подачі Контрмеморандуму.

Згідно з рішенням Арбітражу, письмові позиції сторін будуть оприлюднені з моменту початку усних слухань. Виступи агентів будуть відкритими, рішення про доступ громадськості до інших слухань будуть прийматися перед слуханнями.

"РФ не вдасться приховати факти і свої порушення від широкої громадськості і спотворити історію", - констатувала Зеркаль.

"Звичайно, це справа не буде дуже швидким, але впевнена, що за гідність і свободу треба боротися до кінця! Метою є визнання РФ країною, яка порушує військові імунітети, та отримання належної компенсації", - підсумувала заступник міністра.

8 листопада Росія повернула Україні захоплені в 2018 році кораблі ВМС. 20 листопада їх за допомогою буксирів доставили до порту Очакова. При цьому в Москві продовжують стверджувати, що повернення кораблів не пов'язано з рішенням Міжнародного трибунала ООН з морського права, а є нібито "жестом доброї волі".

Кораблі майже рік простояли в порту окупованої Керчі, а перед виведенням на них проводилися роботи: росіяни заклали пробоїни в бортах катерів. При цьому вони демонтували з кораблів все обладнання, вилучили боєприпаси і документи, зробивши катери непридатними. Те що росіяни не вкрали, вони зламали і розбили.

21 листопада в Постійній палаті третейського суду в Гаазі почалися слухання за позовом України про порушення РФ наказу Міжнародного трибуналу ООН і Конвенції ООН з морського права. Україна наполягає, що не закривши кримінальні справи проти українських моряків і демонтувавши обладнання з кораблів, Росія грубо порушив міжнародне право.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі