Генпрокуратура переконує Європу дати їй ще на 5 років право проводити слідство

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Найбільш дискусійним пунктом щодо введення нового Кримінально-процесуального кодексу є продовження повноважень прокуратури, проти чого виступають експерти Ради Європи.

«Тиждень тому у Страсбурзі пройшла завершальна стадія отримання експертних висновків від Ради Європи щодо нашого КПК...Абсолютна більшість зауважень європейських експертів...має переважно технічний характер. Є і зауваження більш серйозного характеру, пов'язані з повноваженнями прокуратури. І зараз дискусія з Генпрокуратурою з цього питання триває. Наприклад, про п'ятирічний перехідний період після набуття чинності нового КПК, протягом якого Генпрокуратура буде мати повноваження проводити слідство. Органи прокуратури виходять із того, що потрібен тривалий перехідний період, щоб вони віддали слідство. Європейські експерти виступають проти цього», - повідомив в інтерв'ю «КоммерсантЪ-Украина» радник президента-керівник головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов.

На думку Портнова, саме стосовно цього пункту буде найскладніше знайти консенсус.

«Найбільші складнощі будуть навколо повноважень прокуратури, всі інші питання ми не вважаємо складними. У нас ще є час до 12 грудня, і ми повинні знайти цей баланс. До цього дня ми запросили європейських та американських експертів до Києва, і ми повинні повністю завершити роботу. Дуже хотілося б, щоб новий КПК пройшов перше читання у парламенті в цьому році», - сказав Портнов.

Раніше народний депутат від Партії регоінов Володимир Олійник повідомляв, що остаточні висновки Венеціанської комісії щодо нового КПК очікуються до Нового року.

«Венеціанська комісія й інші міжнародні європейські інституції розглядають цей проект. Я думаю, що десь після Нового року ми вийдемо на прийняття нового КПК. Він радикально змінює ситуацію: змінюються повноваження прокуратури, з'являється змагальність. Це мала європейська конституція для розгляду кримінальних справ, я так би сказав», - сказав він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі