ГПУ буде клопотати про цілодобовий арешт Саакашвілі

Поділитися
ГПУ буде клопотати про цілодобовий арешт Саакашвілі ГПУ знайшла зниклий паспорт Саакашвілі © ТСН
Соратнику Саакашвілі інкримінують державну зраду.

Генеральна прокуратура України буде клопотати про цілодобовий арешт Міхаіла Саакашвілі за статтею по 1 ч. ст. 256 Кримінального кодексу України "Сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їх злочинної діяльності", а Сиверіону Дангадзе про безальтернативний арешт у СІЗО за звинуваченням у державній зраді і сприянню учасникам злочинного угруповання. Про це сьогодні, 5 грудня, повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"Завтра, очевидно, відбудуться суди, на яких ми будемо клопотати про безальтернативний арешт Дангадзе, який підозрюється за ст. 256 і 110 (держзрада, санкція по цій статті не передбачає іншого запобіжного заходу, крім арешту). Пану Саакашвілі буде пред'явлена 256 стаття, без 110, санкція за якою дозволяє нам, і ми маємо намір завтра це зробити в суді, клопотати про цілодобовий домашній арешт із електронним браслетом", - заявив прокурор.

У той же час Луценко повідомив, що під час обшуків вдома в Дангадзе був виявлений паспорт громадянина України Михайла Саакашвілі, який ніби-то зник. Сам Дангадзе був затриманий при спробі покинути Україну, у нього були вилучені документи, що свідчать про отримання коштів від соратника екс-президента України Віктора Януковича Сергія Курченка.

"Було встановлено, що він на машині своєї знайомої, намагається покинути Україну, рухаючись на великій швидкості з Києва в бік Росії. На пості поліції біля м. Лубни він був затриманий співробітниками прокуратури, а пізніше і співробітниками СБУ. Дангадзе був затриманий і допитаний, йому пред'явлено перша підозра, сьогодні буде пред'явлена друга. Всі підозри зводяться до ст. 110 КК – держзрада, і ст. 256", - сказав Луценко.

За словами генпрокуратура, сукупність цих підозр дозволяє прокурорам клопотати у суді про запобіжний захід для Дангадзе і Саакашвілі у вигляді арешту. Він додав, що вважає такі наміри слідства законними і обгрунтованими.

Луценко також додав, що в ГПУ зараз не розглядають можливість екстрадиції Саакашвілі, а мають намір провести його допит.

"Мова не йде про депортацію або екстрадицію, зараз мова йде про допит підозрюваного в скоєнні особливо тяжкого злочину, і буде відповідальність. Винним буде лише та людина, яку винним визнає суд. Зараз Саакашвілі на півдорозі до статусу підозрюваного", - заявив прокурор.

При цьому генпрокурор підкреслив, що "будь-який український політик, який заради власної політичної мети встановлює контакти з Януковичем і його оточенням, щоб використовувати вкрадені в Україні гроші для захоплення влади, перестає бути політиком. Він переходить в статус підозрюваного у кримінальному провадженні".

У вівторок, 5 грудня, до екс-голови Одеської ОДА, лідеру партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі прийшли правоохоронці.

Пізніше політика затримали на даху будинку, на вулиці Костьольній. Йому вручили підозру про сприяння поваленню державного режиму. Після затримання політика посадили в машину і відвезли. У правоохоронних органах розповіли про те, що Саакашвілі готується підозра й надалі буде обрано запобіжний захід.

Як заявив генпрокурор Юрій Луценко під час прес-конференції 5 грудня, Михайло Саакашвілі вступив у змову Сергієм Курченком і за його гроші організовував ряд акцій в Україні, метою яких було дестабілізувати ситуацію в країні. Зокрема мова йде про не менш 0,5 мільйона доларів США.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі