Гриценко нагадав Зеленському про небезпеку "формули Штайнмаєра" для України

Поділитися
Гриценко нагадав Зеленському про небезпеку "формули Штайнмаєра" для України Гриценко назвав "формулу Штайнмаєра" сценарієм капітуляції України і застеріг Зеленського від фатальних помилок © epravda.com.ua
Лідер "Громадянської позиції" вважає, що Путін спробує схилити Зеленського до капітуляції на саміті "Нормандської четвірки".

Президент України Володимир Зеленський допускає помилку, коли погоджується обговорювати "формулу Штайнмаєра" і наполягає на якнайшвидшому проведенні саміту "Нормандської четвірки" за несприятливих для України умов, вважає лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко.

Політик відреагував на заяви Зеленського про готовність обговорювати "формулу Штайнмаєра" на зустрічі з лідерами Німеччини, Франції та Росії, а також про наміри домагатися проведення саміту у вересні.

"Питання: навіщо Зеленському зараз, за таких вкрай несприятливих для України умов, публічно заявляти про бажання провести зустріч у вересні і, до того ж, яомога швидше? Хто радить президенту робити такі заяви, мені невідомо. Вважаю це помилкою. Поки тактичною помилкою, але з можливими негативними наслідками на стратегічну перспективу", - написав Гриценко на своїй сторінці у Facebook ввечері в четвер, 12 вересня.

Лідер "Громадянської позиції" нагадав, що запропонована колишнім міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром формула передбачає виведення російських військ з ОРДЛО і передачу контролю над кордоном лише після проведення виборів на окупованій території і закріплення особливого статусу" ОРДЛО в Конституції. Що фактично означає створення на території України двох "автономних республік" зі своїми судами та силовими структурами, непідконтрольними центральній владі. А це загрожує встановленням контролю Кремля над усією Україною.

"Путін не приховує свого наміру разом із зарубіжними партнерами натиснути на Зеленського - і змусити його під час зустрічі в "нормандської форматі" підписати письмові зобов'язання, по суті, підписати капітуляцію. Адже повернення окупованих територій на таких умовах Путіна системно і довготривало руйнуватиме цілісність нашої держави, а в перспективі крок за кроком може повернути під контроль Росії всю нашу країну", - констатував Гриценко.

Політик закликав главу держави уникати путінських пасток і відстоювати виключно національні інтереси України.

"Саміт не треба прискорювати. Його треба проводити лише тоді, коли на ньому прогнозовано будуть прийняті рішення на користь майбутнього України. Інакше - це путінський капкан і він дуже небезпечний!", - підсумував лідер "Громадянської позиції".

Нагадаємо, 12 вересня Володимир Зеленський висловив готовність обговорювати "формулу Штайнмайєра" на майбутньому саміті "Нормадской четвірки". Він також повідомив про наміри домагатися його проведення у поточному місяці. Реалізації "формули Штайнмаєра" вимагає Кремль. П'ятий президент України Петро Порошенко категорично відкидав цей підхід, наполягаючи на тому, що вибори в ОРДЛО можна проводити лише після виведення російських військ і передачі контролю над кордоном Україні або ж миротворцям ООН.

На саміті G7 президент Франції Еммануель Макрон і федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель підтвердили наміри організувати зустріч лідерів "нормандської четвірки" найближчим часом, щоб домогтися конкретних результатів щодо Донбасу.

Президент України Володимир Зеленський пропонував розширити "нормандський формат" за рахунок Британії і США, але ця пропозиція на разі не знайшла підтримки.

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.

Детальніше про перебіг Мінського процесу читайте у статті Сергія Рахманіна "Неоголошена війна" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі