Гуттеріш закликає Росію і США продовжити договір СНО-3

Поділитися
Гуттеріш закликає Росію і США продовжити договір СНО-3 Гутерріш намагається умовити США і Росію продовжити угоди © Українська місія в ООН/Twitter
У світі занепокоїлися неослабним протистоянням двох великих держав

За день до остаточного розриву угоди дух великих держав Генсек ООН Антоніу Гутерріш у четвер, 1 серпня, закликав Росію і США продовжити договір про Стратегічних наступальних озброєннях (СНО-3).

"Я рішуче закликаю США і Російську Федерацію продовжити так званий договір СНО-3", - сказав Гутерріш, виступаючи на прес-конференції.

Генсек ООН також висловив стурбованість у зв'язку з швидким припиненням дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) і закликав Росію і США досягти угоди.

"Я стурбований зростаючою напруженістю між державами, що володіють ядерною зброєю", - сказав він, говорячи, зокрема, про ДРСМД.

"Договір про РСМД - це знаменна угоду, яке сприяло стабілізації Європи і закінчення "холодної війни", - додав він. За словами Гутерриша, коли це угода 2 серпня припинить існування, це не зробить світ більш безпечним.

"Сторони повинні уникнути дестабілізуючих подій і в терміновому порядку досягти угоди по новому загальному шляху до міжнародного контролю над озброєннями", - сказав Гутерріш.

Дія десятирічного договору СНО-3 між Росією і США закінчується у 2021 році. Питання його відновлення постало особливо гостро після того, як держсекретар США Майк Помпео оголосив про припинення участі Сполучених Штатів в Договорі про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності з 2 лютого. США потім неодноразово заявляли, що готові обговорювати з Росією питання продовження СНО-3.

Разом з тим радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон заявив днями, що договір по СНО між США і Росією, ймовірно, не буде продовжуватися.

закликала Сполучені Штати і Росію зберегти те, що залишилося від міжнародної системи контролю над озброєннями, за день до закінчення терміну дії Договору про ядерні сили середньої дальності (INF).

У своїй заяві міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас припустив, що Москва винна в припиненні терміну дії договору про РСМД, знакової угоди про контроль над озброєннями часів холодної війни, підписаного радянським лідером Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом у 1987 році.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі