Ігоря Мазура Росія зробила товаришем по службі Яценюка і Тягнибока в Чечні

Поділитися
Ігоря Мазура Росія зробила товаришем по службі Яценюка і Тягнибока в Чечні Поки що статус Мазура в системі Інтерполу заблокований © novynarnia.com
На думку Мазура, "свідчення" вибиті в українських політв'язнів і російських кримінальників

З матеріалами, які Росія надала Польщі у зв'язку із затриманням одного з лідерів УНА-УНСО Ігоря Мазура, 22 листопада ознайомиться український консул в Польщі. На даний момент статус ветерана АТО Ігоря "Тополя" Мазура в системі Інтерполу заблокований до з'ясування обставин.

Росія переслала Польщі матеріали "чеченської справи", за якою поляки затримали громадянина України Ігоря Мазура, розповів він сам у коментарі Радіо Свобода. За словами Мазура, завтра з ними має ознайомитись український консул.

"Має консул завтра зустрітися із прокурором окружним, йому дадуть, я думаю, подивитися ці документи. Я думаю, це ті покази, які вибиті з Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, який зараз лікується у психіатричній лікарні після тих катувань; ще покази кількох росіян, які сиділи у російських тюрмах сиділи за кримінальні злочини, а потім через 20 років згадали, що ще й "у Чечні воювали". Тобто це – надумані покази, бо, за тими матеріалами, я був командиром підрозділу, де служив Арсеній Яценюк, брати Тягнибоки, служили хлопці, які на той час були взагалі дітьми – не можна воювати у три з половиною роки", – сказав активіст.

Ігор Мазур (позивний "Тополя") – один із лідерів УНА-УНСО, певний час очолював осередок "Правого сектора" Київщини, учасник "Україна без Кучми", Помаранчевої революції і подій Євромайдану. Служив на Донбасі у складі ЗСУ у 2014-2015 роках.

Його затримали 9 листопада на кордоні з Польщею, куди активіст їхав на запрошення віцеспікерки польського сейму Беати Мазурек.

Як повідомляється на сайті УНСО, затримання відбулося на запит Слідчого комітету Росії про подання Мазура у міжнародний розшук разом за звинуваченнями в участі у боях на площі Мінутка у Грозному під час Першої чеченської війни (за звинуваченнями в участі у Першій чеченській проти федеральних військ свого часу були затримані і засуджені у Росії Микола Карпюк та Станіслав Клих – ред).

Ігор Мазур участь у Першій чеченській як комбатант заперечує. Каже: був там, але як журналіст.

Зараз його відпустили на поруки україського консула у Любліні. 13 листопада в МВС повідомили про повернення Мазура в Україну.

МВС України заявило, що Росія неправомірно використала канали й інструменти Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань громадян України.

Як повідомлялося, 9 листопада за запитом РФ польські прикордонники затримали в пункті пропуску "Дорогуськ" працівника Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини, учасника АТО Ігоря "Тополя" Мазура.

За підсумками засідання суду 10 листопада Мазура передали на поруки українському консулу в Польщі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі