Іран сам розшифрувати "чорні ящики" не може, але й Україні не віддасть

Поділитися
Іран сам розшифрувати "чорні ящики" не може, але й Україні не віддасть Україна продовжує наполягати на видачі їй "чорних ящиків" Боїнга © www.aa.com.tr
В небажанні розшифровувати "чорні скриньки" вже є якась особлива загадка, яка зацікавила всіх.

Іран явно затягує детальне розслідування справжніх витоків падіння збитого на початку січня пасажирського лайнера української компанії МАУ, всіляко уникаючи видачі "чорних ящиків" зацікавленим сторонам. Самостійно розшифрувати самописці в Ірані не можуть, а допускати країни, чиї громадяни загинули, не хочеться. Не віддають і не збираються віддавати їх і країні, чий літак збили, - Україні.

Влада Ірану не доторкнеться до "чорних скриньок" збитого українського літака при відсутності представників всіх зацікавлених в розслідуванні сторін, але і передавати їх урядам інших країн не стане. Про це заявив в опублікованому в п'ятницю інтерв'ю телекомпанії NBC іранський міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф.

Глава іранського МЗС, пославшись на норми Міжнародного повітряного права, зазначив, що Тегеран має право очолити розслідування катастрофи літака МАУ. У свою чергу він негативно відповів на питання, чи досліджує влада Ірану вміст "чорних ящиків" українського Boeing 737.

"Ні, ми не доторкнемося до "чорних скриньок" під час відсутності всіх зацікавлених сторін", - зазначив Заріф. За його словами, "чорні ящики" розкриті.

"Ми визнали, що літак був збитий ракетою, випущеною нами. Вся інформація, яку хочуть отримати родичі жертв, знаходиться там. Нам потрібна інформація, чому це сталося, нам відмовляються надати цю інформацію", - додав глава МЗС Ірану, який відповідав на питання на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

Він акцентував увагу на тому, що його країні потрібні західні технології, досвід і знання, щоб розшифрувати вміст "чорних ящиків". "Ми просили допомогти нам, чому Сполучені Штати нам не допомагають? Це гуманітарне питання. Чому нам не надали програмне забезпечення та професійну компетенцію", - сказав міністр.

Заріф також висловив жаль з приводу того, що іранські військові не довели своєчасно до відомості МЗС своєї країни дані про те, що помилково збили український літак.

Заріф додатково підкреслив, що на даний момент над розшифровкою "чорних ящиків" ніхто не працює.

Нагадаємо, у Мюнхені зустрінеться міжнародна група координації допомоги жертвам катастрофи українського лайнера.

Читайте також: Експерт назвав мотиви Росії для знищення літака МАУ в Ірані

Міжнародна група з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ наполягає на передачі бортових самописців у Францію для розшифровки. Про це йшла мова під час зустрічі міністрів закордонних справ Канади Франсуа-Філіпа шампанське та Ірану Джавад Заріфа, повідомили в офісі глави канадського МЗС.

В міжнародну групу входять глави МЗС України, Канади, Швеції, Великобританії та Афганістану.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі