Катастрофа Боїнга "МАУ": Україна, Канада і ще три країни висунули вимоги Ірану

Поділитися
Катастрофа Боїнга "МАУ": Україна, Канада і ще три країни висунули вимоги Ірану П'ять держав, громадяни яких загинули в Ірані, скоординували позицію щодо Тегерана © ISNA
Держави, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, наполягають на проведенні відкритого розслідування та виплату компенсацій.

Міжнародна група з координації допомоги жертвам аварії авіалайнера Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України", збитого ППО Ірану, погодила умови для подальшої співпраці з Тегераном. До складу групи входять міністри закордонних справ п'яти держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі: України, Канади, Великої Британії, Швеції та Афганістану. Її перше засідання відбулося в Лондоні в четвер, 16 січня, повідомили в МЗС України.

Затверджені п'ятьма державами рамкові умови включають п'ять пунктів, на які країни спиратимуться у подальших контактах із Тегераном:

1. Повний і безперешкодний доступ усім офіційним представникам членів Міжнародної Групи до Ірану і всередині країни для здійснення консульських дій.

2. Гідний та відкритий процес ідентифікації тіл відповідно до міжнародних стандартів, а також репатріації тіл відповідно до побажань родичів.

3. Ретельне, незалежне і прозоре міжнародне розслідування, у якому можуть брати участь держави, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, відповідно до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

4. Визнання Іраном своєї повної відповідальності за збиття літака рейсу PS752 та своїх зобов'язань перед родичами загиблих та іншими сторонами, включно з виплатою компенсацій.

5. Притягнення до відповідальності винних у катастрофі після проведення незалежного кримінального розслідування та подальших прозорих і неупереджених судових процедур відповідно до міжнародних стандартів та поваги прав людини.

"Ми відзначаємо здійснені Іраном кроки з розслідування і закликаємо до подальшої співпраці", - йдеться в заяві глав МЗС п'яти держав.

Уранці 8 січня в Ірані зазнав аварії Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України", що летів з Тегерана до Києва. В авіакатастрофі загинуло 11 громадян України – двоє пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Крім українців на борту літака перебували громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Великобританії, Швеції та Афганістан: всього 176 осіб. Більшість пасажирів були іранцями або громадянами інших держав іноземного походження. Серед них було багато студентів та співробітників університетів.

Спершу Іран заперечив свою причетність до катастрофи, відразу заявивши про технічну несправність літака Boeing 737 2016 року випуску, що пройшов техобслуговування за день до вильоту.

Однак 11 січня командувач аерокосмічними силами Корпусу вартових Ісламської революції Амір Алі Хаджізаде взяв на себе всю відповідальність за катастрофу. Згідно з офіційною версією, цивільний борт збили помилково.

Перед цим про те, що Boeing був атакований ППО Ірану, заявляли президент США Дональд Трамп, канадський і британський прем'єр-міністри Джастін Трюдо і Борис Джонсон, генсек НАТО Єнс Столтенберг. У Тегерані цю версію відкидали, звинувачуючи США у "психологічній війні".

Влада України на заяви західних партнерів реагували стримано, і президент Володимир Зеленський закликав дочекатися завершення розслідування і утриматися від спекуляцій. Але після зізнання Тегерана секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що справжня причина авіакатастрофи була відома йому ще до цих заяв. Тим не менш, у РНБО стверджували, що розглядають сім версій.

Детальніше про катастрофу і ситуацію на Близькому Сході читайте в матеріалі Сергія Немирича "Жвавий жах 2020" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі