Корбан виграв позов до України в ЄСПЛ

Поділитися
Корбан виграв позов до України в ЄСПЛ Корбан вимагає в Порошенка, Шокіна, Кононенка і Грановського компенсації збитків © Facebook/Геннадій Корбан
ЄСПЛ встановив, що під час кримінального процесу права Корбана були неодноразово порушені.

Європейський суд з прав людини задовольнив позов колишнього голови партії "УКРОП" Геннадія Корбана до держави Україна і визнав, що його права були неодноразово порушені під час кримінального процесу у 2015-2016 роках. Рішення ЄСПЛ у справі "Корбан проти України" від 4 липня опубліковано на сайті суду.

ЄСПЛ визнав примусове перебування політика на судових слуханнях після перенесеної операції порушенням статті 3 Європейської конвенції з прав людини. Суд також визнав порушенням статті 3 перебування Корбана за ґратами під час судових засідань у січні 2016 року.

Затримання політика в жовтні 2015 року без судової постанови про арешт і повторне затримання в залі суду були незаконними і порушили положення статті 5 Конвенції, констатував ЄСПЛ .

Крім того, згідно з рішенням Європейського суду, ряд офіційних осіб порушили статтю 6 Конвенції, коли заявляли про доведену провину Корбана до винесення йому обвинувального вироку.

Сам Корбан повідомив про наміри знову звертатися до ЄСПЛ з вимогою визнати його переслідування політично вмотивованим. За словами політика, він не наполягатиме на виплаті компенсації від держави, так як вважає, що це "неправильним".

Корбан також публічно звернувся з п'ятого президента України Петра Порошенка, колишнього генпрокурора Віктору Шокіну і народних депутатів Олександра Грановського й Ігоря Кононенка, яких, очевидно, вважає винними в організації кримінального переслідування, з вимогою компенсувати йому збитки.

"Звертаюся особисто до Порошенка, Грановського, Кононенко і Шокіна, як до замовників і виконавців мого переслідування. До людей, які завдали мені матеріальної, моральної і фізичної шкоди. Панове, у вас є час, щоб зробити мені пропозицію і компенсувати втрати. Не в порядку відкупних, а замість держави, яку ви використовували в особистих цілях для моєї цькування. До зустрічі", - написав Корбан на своїй сторінці в Facebook ввечері у четвер, 4 липня.

Лідер партії "УКРОП" Геннадій Корбан був затриманий 31 жовтня 2015 року. Його звинувачували у махінаціях на виборах, розкрадання коштів благодійного фонду і викраденні людини.

23 січня 2016 року з'їзд партії "УКРОП" усунув Корбана від керівництва політичною силою.

Того ж року суд засудив Корбана до 1,5 років позбавлення волі умовно, позбавивши його таким чином можливості балотуватися на довиборах у 27-му окрузі, в якому раніше був обраний депутатом нинішній міський голова Дніпра Борис Філатов.

У грудні 2017 року Корбан повернувся з Ізраїлю до України.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі