КСУ дозволив обмежувати час на ознайомлення зі справою

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Призначення обвинуваченому та його захиснику термінів для ознайомлення з матеріалами справи не суперечить Конституції. Терміни ознайомлення з матеріалами будуть визначатися у кожній справі окремо.

Конституційний суд визнав конституційними окремі положення статті 218 Кримінально-процесуального кодексу (КПК), які передбачають, що слідчий у разі затягування обвинуваченим та його захисником процесу ознайомлення з матеріалами кримінальної справи має право звернутися до суду з проханням обмежити для них час для ознайомлення зі справою. Відповідне рішення суд оголосив на засіданні.

Суд оголосив рішення за двома поданнями 47 і 50 депутатів Верховної ради.

Згідно з КПК у редакції 1960 року, обвинувачений не міг бути обмежений в часі для ознайомлення з матеріалами справи, проте у разі явного затягування завершення справи, слідчий мав право винести мотивовану постанову і визначити конкретні часові рамки для ознайомлення.

У 2003 році в цю норму було внесено зміни, згідно з якими слідчих позбавили такого права. У 2011 році КПК доповнили новими положеннями, згідно з якими право обмежувати час ознайомлення з матеріалами справи обвинуваченим за поданням слідчого отримав суд.

На думку авторів подань, ці нововведення порушують права громадян на захист, невід'ємним елементом якого є ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справи протягом часу, необхідного для підготовки свого захисту в суді.

КС вважає, що вимоги статті 218 КПК відповідають практиці Європейського суду з прав людини, Європейській конвенції про права людини, відповідно до якої, кожен обвинувачений у кримінальному правопорушенні, повинен мати право на час і можливість для підготовки свого захисту.

Суд зазначив, що терміни ознайомлення з матеріалами справи повинні визначатися в кожній справі залежно від: обсягу матеріалів справи, її складності, кількості обвинувачених, дій чи бездіяльності обвинуваченого або його захисника і незалежних від обвинуваченого або його захисника факторів (наприклад, хвороби).

Нагадаємо, у серпні 2011 року 47 депутатів направили до КС конституційне подання, в якому попросили оцінити конституційність змін порядку ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справи.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі