КСУ розглядає законопроєкт про дострокове позбавлення народних депутатів мандату

Поділитися
КСУ розглядає законопроєкт про дострокове позбавлення народних депутатів мандату Зміни дозволять позбавити повноважень народних депутатів за рішенням суду, у тому числі, за не персональне голосування © НБУ / Flickr
Депутатів зможуть позбавити мандата через прогули і "кнопокодавство".

Конституційний суд України розглядає справу про відповідність статтям Конституції законопроєкту №1027, який передбачає розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів, у вівторок.

Перше засідання справи за конституційним зверненням ВРУ про надання висновку щодо відповідності законопроєкту №1027 про внесення змін до статті 81 Конституції України вимогам статей 157 і 158 Основного закону проводиться у формі усного провадження.

Зміни дозволять позбавити повноважень народних депутатів за рішенням суду, у тому числі, за не персональне голосування ("кнопкодавство"), а також у разі відсутності парламентарія без поважних причин на третині засідань протягом однієї сесії.

Суддя-доповідач у справі Сергій Головатий повідомив, що наступного тижня Венеціанська комісія надасть свій експертний висновок щодо цього питання, і він буде винесений на затвердження Комісією на наступне пленарне засідання 6-7 грудня.

12 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до закону України "Про статус народного депутата України" та Регламент Верховної Ради України про припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів Верховної Ради України" (реєстраційний номер 1035-2). Рішення було прийнято 288 голосами за.

27 травня стало відомо, що Президент України Володимир Зеленський планує подати у Верховну Раду законопроєкт про відповідальність за кнопкодавство і прогули. Про це повідомив представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук під час брифінгу в парламенті.

Також повідомлялося про те, що із зарплат депутатів вирахували три мільйони гривень штрафів за прогули. Лише 45 народних депутатів відвідали всі засідання парламенту протягом 6 сесії. Решта, 377 народних обранців, пропустили одно, або кілька засідань та недоотримали частину заробітної плати.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі