Кулеба анонсував розмову глав МЗС країн нормандської четвірки

Доповнено
Поділитися
Кулеба анонсував розмову глав МЗС країн нормандської четвірки
Під час зустрічі з Хайко Маасом глава українського МЗС звернувся за допомогою щодо допуску МКЧХ до незаконно утримуваним українців.

Глава українського МЗС України Дмитро Кулеба під час зустрічі зі своїм німецьким колегою Хайко Маасом заявив про те, що незабаром має відбутися розмова на рівні міністрів закордонних справ країн нормандської четвірки. Він також звернувся до Мааса для надання допомоги щодо допуску Червоного хреста до незаконно утримуваних українців в анексованому Криму і в РФ.

"Ми продовжимо розмову в "нормандському форматі" на рівні міністрів. Вже незабаром відбудеться чергова така розмова, де ми будемо обговорювати ті рішення, які можуть принести мир в Донбас", - заявив Кулеба.

У свою чергу Маас заявив про те, що домовленості, які були досягнуті в нормандському форматі, повинні бути реалізовані. За його словами, Німеччина хоче допомогти забезпечити реалізувати мінські угоди.

"Дотримання тиші, це важко, але це можливо", - зазначив Маас.

Кулеба ж повідомив про те, що сторони в рамках нормандського формату працюють над низкою питань, які потрібно вирішити.

"Ми працюємо над тим, щоб досягти миру, але безе заходу за українські червоні лінії, а саме суверенітет і незалежність України", – заявив Кулеба.

Також сторони обговорювали відкриття нових пунктів пропуску на лінії розмежування в Донбасі. Крім того, під час зустрічі порушувалося питання Криму. Кулеба звернувся до Мааса, щоб забезпечити доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста до українців, яких незаконно утримують на окупованих територіях і в Росії.

"І я в черговий раз звернувся до Хайко за допомогою, щоб забезпечити доступ Червоного хреста до українців, яких незаконно утримує Росія в окупованому Криму. Так само ми зацікавлені в тому, щоб представники Червоного Хреста відвідали і українців, яких незаконно утримують на території Росії. Крим, на переконання України, має залишатися на міжнародній порядку денному, і ми продовжимо обговорення цієї проблематики з нашими німецькими партнерами", - зазначив Кулеба.

Читайте також: Депутати підтримали спрощення держзакупівель у сфері охорони здоров'я

Нагадаємо, Дмитро Кулеба також заявляв про те, що Україна і Німеччина будуть обговорювати створення нового майданчика для переговорів з деокупації анексованого Росією Криму.

Нагадаємо попередня зустріч у нормандському форматі на рівні лідерів держав відбулася 9 грудня 2019 року в Парижі. Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ і продовження розмінування.

Незважаючи на домовленості, обстріли в Донецькій і Луганській областях не тільки не припинилися, але і посилилися. При цьому обміни утримуваними особами хоч і відбувалися, але з анексованого Криму і Росії в Україну не повернувся жоден політв'язень. Адже після нормандського саміту в Парижі відбулися кілька обмінів тільки між Україною і ОРДЛО. А Червоний Хрест досі не може безперешкодно потрапити до незаконно утримуваних українців.

Детальніше про результати переговорів у нормандському форматі в Парижі та їх вплив на Україну читайте матеріалі Тетяни Силіної "Нормандський айсберг" для ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі