"Лайфхак від Гончарука": реакція політиків і журналістів на заяву прем'єра про відставку

Поділитися
"Лайфхак від Гончарука": реакція політиків і журналістів на заяву прем'єра про відставку
Прем'єр подав заяву про відставку президенту, хоча повинен був надати документ Верховній Раді.

Пресслужба Офісу президента України в п'ятницю, 17 січня, повідомила про те, що Володимир Зеленський отримав подане прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком прохання про відставку і глава держави його розгляне. Зазначимо, що прем'єр повинен заявляти про відставку Верховній Раді, а не президентові, й парламент розглядає це питання.

Як повідомили джерела DT.UA в Офісі глави держави, комбінація з подачею заяви Гончаруком "не за адресою" покликана погасити хвилю зі скандалом, пов'язаним із записом наради з керівництвом НБУ та економічного блоку Кабінету міністрів.

На початку наступного тижня президент заявить, що Гончарук продовжить працювати. Іншими словами, Зеленський повторно візьме на себе відповідальність за главу уряду. Але тепер вже не тільки за його призначення, але й за результат п'ятимісячної роботи очолюваного Гончаруком Кабміну.

Тим часом міністри, політики і журналісти відреагували на новину про нібито рішення Гончарука піти у відставку. Зібрали найцікавіші висловлювання.

Низка членів Кабінету міністрів підтримали Олексія Гончарука: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда, міністр освіти і науки Ганна Новосад, міністр соціальної політики Юлія Соколовська, міністр економіки Тимофій Милованов, міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Тим часом журналіст Юрій Бутусов зазначив, що президент Володимир Зеленський і фракція "СН" не приймуть відставку прем'єр-міністра Олексія Гончарука й рішення узгоджено.

"Гончарук написав звернення до президента, президент візьме пас та відповість. Хоча за законом, звернення про відставку адресується парламенту. Загалом, інформаційна ситуація відпрацьовується. Я писав з приводу публікації записів, що ця подія тільки зміцнить позиції Гончарука. Розкрутка цієї акції через структури, близькі до Коломойського, зробили неминучим підтримку уряду усіма міжнародними структурами. Гончарука президент вирішить звільнити тільки у разі різкого падіння рейтингу Зеленського та "СН"", - пише Бутусов.

Лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук написав, що "історія з так званою відставкою Гончарука ставить важливе питання: До коли у нас в Україні політичною ситуацією будуть керувати зливні бачки з телеграм-каналів?".

Співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко зазначила, що заяви в Офіс президента про відставку – це приватне, політичне листування, не більше.

"Ми не будемо брати участь у цій павучиній гризні, нехай самі себе у своїй монобанці гризуть, але не дозволимо руйнувати парламент і нехтувати Конституцією. Ми не РФ, це там прем'єра призначає президент. В Україні уряд призначає парламент", - заявила депутат.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко наголосив, що якщо б Гончарук дійсно хотів піти у відставку, то подав би заяву "за адресою".

Народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко: "Заява про відставку з посади прем'єра на ім'я президента за умови, що тебе призначала Верховна Рада, це явна ознака "профанації".

Блогер Роман Шрайк з іронією відреагував на ситуацію, що склалася: "Тримайте лайфхак. Якщо у вас настане складна ситуація на роботі, пишіть заяву на звільнення. Але не віддавайте її тому, хто вас призначив і може звільнити. Відправте її президентові України".

Журналістка Христина Бердинських також зазначає, що Гончарук залишиться на своєму місці: "... наступного тижня і прем'єр, і президент будуть у Давосі на Всесвітньому економічному форумі. Заохочувати інвесторів приходити в державу, коли вона без прем'єра – не дуже легке завдання. Тому думаю, що усі просто зроблять висновки зі скандалу, і підуть працювати далі".

Поточна політична ситуація, звичайно ж, новий привід для інтернет-жартів.

Раніше в Мережі поширили аудіозаписи нібито з наради, на якій обговорюють підготовку доповіді з економічної політики президенту, а також курс гривні. Олексій Гончарук говорить про "примітивні" уявлення президента в економіці, а себе називає "профаном в економіці".

Як стверджується, запис було зроблено 16 грудня, і в нараді брали участь, окрім Гончарука, заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, міністерка фінансів Оксана Маркарова та інші.

Джерело DT.UA в керівництві "Слуги народу" розповіло, що записи "злили" спеціально перед засіданням фракції, щоб були підстави оголосити недовіру уряду. Однак, у ст. 87 Конституції говориться про те, що Верховна Рада не може розглядати питання про відповідальність Кабміну протягом року після затвердження Програми діяльності Кабінету міністрів.

Пресслужба Кабінету міністрів заявила, що не має інформації про автентичність записів наради. Сам Гончарук заявив про те, що проти команди президента і уряду "працює багато людей, яким хотілося, щоб нам нічого не вдалося". Прем'єр при цьому навів маніпулятивні дані про "успіхи" української економіки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі