Лідери 16 держав підписали декларацію про недопущення на планеті жахів війни

Поділитися
Лідери 16 держав підписали декларацію про недопущення на планеті жахів війни Лідери країн, які воювали на Західному фронті, підписали декларацію про мир
Декларація підписана в день святкування 75-річчя висадки союзників у Нормандії.

Лідери країн, які воювали на Західному фронті під час Другої світової війни, підписали в середу, 5 червня, урочисту декларацію, в якій зобов'язалися в майбутньому "вирішувати міжнародні конфлікти мирним шляхом".

Глави держав і урядів підтвердили спільну відповідальність у забезпеченні того, щоб "неймовірний жах" війни більше не повторився.

"Протягом останніх 75 років наші народи боролися за мир в Європі і в усьому світі, за демократію, толерантність і верховенство закону. Сьогодні ми підтверджуємо нашу відданість цим спільним цінностям, тому що вони підтримують стабільність і процвітання наших країн і народів. Ми будемо разом як союзники і друзі захищати ці свободи щоразу, коли їм будуть загрожувати ", - підкреслюється в заяві.

Світові лідери, зокрема президент США Дональд Трамп, приєдналися до королеви Єлизавети II в Портсмуті, щоб відзначити 75-ту річницю висадки в так званий день Д. Висадка в Нормандії – також відома під назвою "День Д" – найбільша операція союзників антигітлерівської коаліції на західному фронті. Історики оцінюють, що в операції у червні 1944 року брали участь понад 150 тисяч солдатів США, Великобританії, Франції, Польщі та інших країн.

В англійському місті Портсмут пройшла пам'ятна церемонія з нагоди 75-ї річниці висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни. На захід приїхали глави п'ятнадцяти держав, які брали участь у боях проти нацистської Німеччини на західному фронті, повідомляє Радіо Свобода.

Великобританію на церемонії представляли королева Єлизавета II, її син, принц Уельський Чарльз і прем'єр-міністр Тереза Мей. Також на урочистостях були присутні президенти США і Франції Дональд Трамп і Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Урочистості у четвер, 6 червня, переносяться на узбережжя Франції. Очікується, що з цієї нагоди в Нормандію приїдуть понад 300 ветеранів війни.

У 2014 році у церемонії з нагоди 70-ї річниці висадки в Нормандії брав участь президент Росії Володимир Путін. У цьому році він не отримав запрошення.

Як відомо, понад 150 тисяч союзних військ рушили з Портсмута і околиць 6 червня 1944 року, щоб почати повітряний, морський і наземний бій за Нормандію, що в кінцевому рахунку призвело до звільнення Західної Європи від нацистів. У штурмі були задіяні майже 7 тисяч кораблів і десантних суден і 150 тисяч солдатів з 14 країн, у тому числі США, Великобританії, Франції, Канади та Австралії. Нормандська операція Overlord з висадки військ союзників на півночі Франції стала найбільшою військово-морськоюї десантною операцією в історії. Вона почалася 6 червня 1944 р. і тривала до 1 липня. Широкомасштабна військова кампанія відкрила Західний фронт в Європі і зіграла важливу роль у подальшому ході Другої світової війни. Найбільша наземна операція у військовій історії забрала життя майже 66 тисяч військовослужбовців, ще 18 тисяч пропали безвісти.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі