Лідери G7 обговорили повернення Росії до "Великої вісімки"

Поділитися
Лідери G7 обговорили повернення Росії до "Великої вісімки" У лідерів "Сімки" немає єдиної думки щодо повернення Росії у G8 © Twitter/Justin Trudeau
Подробиці дискусії на саміті в Біарріці не розголошуються. Однак президент США має намір запросити Путіна на наступний саміт своїм гостем.

Лідери Франції, Німеччини, Великої Британії, Італії, Канади, Японії і США на саміті "Великої сімки" (G7) у Біарріці обговорили повернення до формату G8 за участю Росії, повідомляє агентство Kyodo.

Представник уряду Японії повідомив журналістам, що питання обговорювалося, але відмовився розкрити деталі. За його словами, зміст цієї дискусії "не буде розголошено у жодному разі", пише "РБК-Україна".

Своєю чергою президент США Дональд Трамп заявив журналістам Bloomberg, що президента Росії Володимира Путіна можуть запросити на саміт G7 у 2020 році як його гостя.

"Президент США Дональд Трамп заявив журналістам, що "безумовно, можливо", що він запросить Володимира Путіна як гостя на саміт "Великої сімки" у наступному році", - йдеться в матеріалі. Як і раніше, Трамп наполягає на корисності присутності російського лідера на переговорах.

Росію виключили з "Великої вісімки" у 2014 році, за анексію українського Криму й агресію в Донбасі. Напередодні саміту G7 тема повернення країни-агресора у G8 знову актуалізувалася.

Проти повернення РФ виступили Канада, Велика Британія та Німеччина, за – лідери Японії і США. За розгляд повернення Росії у групу за умови деокупації Криму і припинення війни в Донбасі виступала Франція.

Своєю чергою президент Європейської ради Дональд Туск підтримав ідею щодо неприпустимості повернення Росії до "Великої вісімки" і запропонував запросити на саміт G7 у наступному році Україну.

20 серпня президент Сполучених Штатів Дональд Трамп провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном. Лідери двох країн зійшлися на думці, що Росію потрібно запрошувати на саміт "Великої сімки" в 2020 році.

У червні минулого року на саміті G7 в Канаді Трамп уже піднімав питання відновлення G8 за участі Росії, проте інші країни клубу не підтримали його позицію. Цього разу з ініціативою повернення РФ виступив Макрон, стверджує CNN із посиланням на власні джерела.

У Росії забажали, аби "Велика вісімка" надала "конкретні пропозиції" щодо її повернення до групи. Однак британський прем'єр Борис Джонсон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель розкритикували ініціативу Макрона і Трампа, вказавши на відсутність передумов для повернення РФ до G8.

На неможливість повернення Росії у G8 до деокупації Криму та припинення агресії в Донбасі вказали Канада і Євросоюз. Проте в Японії заявили про готовність обговорювати повернення РФ у "Велику вісімку", оскільки розуміють важливість її залучення до міжнародних справ".

Своєю чергою президент Франції пояснив, що умовою для повернення Росії у "Велику вісімку" і поліпшення відносин з ЄС є врегулювання "української кризи". На цьому ж він наголошував під час нещодавньої зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі