Лукашенко: Це навіть добре, що Господь вдарив Білорусь по голові

Поділитися
© missuniverse.com
Президент Білорусі Олександр Лукашенко не хотів би, щоб в історії його країни повторився такий важкий рік, як 2011-й, «проте навіть добре, що Господь ударив нас по голові і сказав: "Не пустуйте, жити треба відповідно до доходів!"».

На прес-конференції у п'ятницю, 23 грудня, білоруський лідер зазначив, що рік був складним як з економічної, так і з політичної точок зору: «Політичні проблеми - невизнання підсумків президентських виборів у Білорусі, інтриги Заходу, який намагався встановити у нас якийсь бажаний для них режим».

Він додав, що «спочатку були непрості відносини і з Росією, але з багатьма проблемами ми впоралися. Нарікати треба на себе. Ми зрозуміли, де підкоригувати політику, на що звернути увагу, що треба робити, щоб не повторилося те, що відбувалося у 2011-му».

Причини кризи О.Лукашенко також пов'язав із залежністю від постачань російських енергоресурсів: «Ми купуємо вуглеводневу сировину в однієї країни. В інших газ теж можна купувати, але у два рази дорожче. Ціни на сировину, матеріали та комплектуючі в цьому році були найдорожчими для нас за всю історію нашої країни».

«Наступного року буде легше, - переконаний О.Лукашенко. - Все інше, що залежало від нас, в економіці було непоганим. В економіці було краще, ніж у найкращі роки. Просто не вистачило нам грошей розрахуватися за сировину і матеріали».

За словами президента Білорусі, населенням вивезено з країни більше 2 млрд дол на закупівлю автомобілів, були певні «проблеми із зайвою грошовою масою». «Ось і склалася ситуація, з якої ми зараз виповзаємо. Є надії на майбутній рік - ВВП плануємо на рівні 105-106%. Всі показники абсолютно забезпечені всім необхідним», - зазначив глава держави.

«Так і цього року голову попелом посипати не треба. У нас 107% ВВП, і лише деякі країни такий отримують. Причому не за рахунок енергоносіїв, а за рахунок рук і голови нашого народу. Тут нічого не припишеш і за рахунок цін на енергоносії на світових ринках не додаси», - резюмував О.Лукашенко.

Серед головних подій року, що минає, О.Лукашенко назвав теракт у мінському метро 11 квітня, «який затьмарює все інше». У зовнішній політиці він відзначив «прорив у створенні інтеграційних утворень», вочевидь, маючи на увазі створення Митного союзу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі