Медведєв заявив, що Росія створювала перешкоди для «цілого ряду країн» вступити в НАТО

Поділитися
© kharkivoda.gov.ua
Якби Росія не вжила рішучих заходів на Кавказі в 2008 році межі НАТО були б істотно розширені, заявив президент Росії Дмитро Медведєв.

"Якби в 2008 році ми здригнулися, була б уже інша геополітична розкладка, і ціла низка країн, які намагалися штучно затягнути до Північноатлантичного альянсу, швидше за все, були б там", - сказав Медведєв на зустрічі з офіцерами Південного військового округу.

Також Д. Медведєв заявив, що операція з примусу Грузії до миру в серпні 2008 року була абсолютно необхідна, щоб "заспокоїти сусідів" і дати сигнал НАТО.

"Це була дуже складна сторінка в новітній історії, але абсолютно необхідна", - сказав Д. Медведєв про військову операцію в серпні 2008 року.

"Те, що Росія так жорстко тоді себе повела, забезпечило нам ситуацію, коли навколо нас більш спокійно, ніж раніше", - вважає глава російської держави.

На його думку, таким чином "деяких сусідів просто заспокоїли, показавши їм, що потрібно поводити себе правильно з Росією і суміжними невеликими державами, а для деяких партнерів, у тому числі Північноатлантичного альянсу, це був сигнал про те, що перш, ніж приймати рішення про розширення альянсу, потрібно думати про геополітичну стабільність".

"У цьому бачу основний урок (операції з примусу Грузії до миру - ІФ)", - підкреслив Д. Медведєв.

Нагадаємо, в серпні 2008 року між Грузією і Росією відбувся військовий конфлікт, у результаті якого Абхазія і Південна Осетія (територіальні частини Грузії) в односторонньому порядку оголосили про незалежність і вихід зі складу країни.

Після війни з Грузією Росія визнала Абхазію і Південну Осетію як незалежні держави. Прикладу Москви послідували тільки Нікарагуа, Венесуела і Науру.

У липні 2010 року держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що територія Грузії окупована Росією і США ніколи з цим не погодяться. «Ми не приймемо такий стан справ і будемо домагатися деокупації Грузії, і народ Грузії має послідовно добиватися своєї територіальної цілісності та свободи», - сказала вона.

Х. Клінтон також зазначила, що США підтримують прагнення Грузії стати членом Північноатлантичного альянсу. «Ми підтримуємо реформи в Грузії у військовій сфері, які наближають її до стандартів НАТО, а також високо цінуємо роль Грузії в операції НАТО щодо встановлення миру в Афганістані», - сказала вона.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі