Мельниченко 4 роки тому віддав ГПУ плівки із записами про вбивство Щербаня

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Екс-майор управління державної охорони Микола Мельниченко розповів, як він проводив запис розмов Кучми, а також, де він ховав свої записуючі пристрої. За його словами, всі диктофони вже 4 роки зберігаються в ГПУ. Він зазначив, що на записах є інформація про те, хто оплатив вбивство Щербаня.

Екс-майор Управління державної охорони Микола Мельниченко записував екс-президента Леоніда Кучму під час їжі. Про це він розповів журналістам.

«Вони є, там йдеться про оплату вбивства», - сказав Микола Мельниченко і спростував чутки про те, що він приховує записуючі пристрої.
За словами екс-майора, диктофони, пульт дистанційного керування, оригінальні чіпи з записами вже 4 роки знаходяться в ГПУ. А інший пульт (управління телевізором), в який був вмонтований «жучок», - у ФБР США, пише Сегодня.
Саме за допомогою цього «жучка» він послуховував розмови президента в режимі он-лайн (і записував). Диктофонів було кілька, «більше двох». За словами екс-майора, не всі, але основні - в розпорядженні ГПУ.
Мельниченко повідомив, що двома диктофонами він записував у кабінеті Кучми, одним - в обідньому залі на 2-му поверсі. Цей був без дистанційного керування.
«Я приходив за 40 хвилин до прийому їжі, включав його (на 2-3 години запису), клав на антресолі вбудованої шафи і йшов. Потім забирав», - каже Мельниченко.
За його словами, найчастіше це було в обід, іноді - у вечерю. Обідали або вечеряли зазвичай Леонід Кучма, Володимир Литвин (тоді глава АП), нерідко Іван Плющ, часом приєднувалися Євген Марчук і інші.
І ще диктофоном без пульта Мельниченко записував у вітальні, де проходили наради силовиків. Там диктофон він залишав під фальш-панеллю радіатора опалення.
Так, за його словами, йому було зручно, бо сам Мельниченко і перевіряв приміщення на предмет відсутності записуючих та інших пристроїв, і більше ніхто не міг виявити прилади. Пояснив Мельниченко і навіщо повернувся в Україну.
«Хочу, щоб, нарешті, через суд була дана оцінка моїм діям (записам розмов президента. - ред.). Наполягаю, щоб судовий процес був відкритим», відзначає він.
Нагадаємо, в листопаді 2000 року виник «касетний скандал», коли в парламенті оприлюднили аудіозаписи, які нібито робив Мельниченко в кабінеті президента України Леоніда Кучми. Проти Мельниченка було порушено кримінальну справу за розголошення державної таємниці, перевищення службових повноважень і використання підроблених документів.
У вересні 2011 року М.Мельниченко був оголошений у розшук. Він звинувачується у розголошенні державної таємниці, підробці документів і перевищенні службових повноважень. Шевченківський районний суд Києва виніс постанову про обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту, оскільки М.Мельниченко порушив підписку про невиїзд і ухилявся від слідства.
24 жовтня, в міжнародному аеропорту «Бориспіль» співробітники СБУ затримали Мельниченка. За даними прес-центру СБУ, він був затриманий на підставі постанови Шевченківського районного суду Києва. 26 жовтня Шевченківський районний суд Києва звільнив колишнього майора Держохорони Мельниченка під заставу в розмірі 76,5 тис. грн.
СБУ у вересні 2011 року оголосила екс-майора Мельниченка в розшук, а Шевченківський районний суд Києва виніс постанову про арешт Мельниченка в зв'язку з ухиленням від слідства.
Екс-майор звинувачується за статтями 358-1 (підробка документів), 328-2 (розголошування держтаємниці) і 365-3 (перевищення влади або службових повноважень) КК України».
Вже в жовтні-2011 Мельниченко заявив, що виїхав у США, оскільки побоюється за своє життя. У листопаді Мельниченко був затриманий поліцією в Ізраїлі, проте пізніше звільнений - вагомих підстав для його затримання тоді не знайшли (майор представився правоохоронцям як житель США). В останній раз Мельниченко був арештований в Італії - 3 серпня в аеропорту Неаполя. Цього разу суд посадив його в місцеву в'язницю, проте незабаром звільнив. І вже 27 серпня екс-майор вилетів до США.
Мельниченко під час перебування співробітником охорони президента Леоніда Кучми таємно записував на диктофон розмови в кабінеті Кучми перших осіб країни. У підсумку на основі цих плівок в 2000 році розгорівся політичний скандал навколо зникнення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі