Нацрада з телерадіомовлення зможе оштрафувати NewsOne тільки за фактом телемосту

Поділитися
Нацрада з телерадіомовлення зможе оштрафувати NewsOne тільки за фактом телемосту © Википедия
У той же час Кириленко вимагає санкцій аж до позбавлення ліцензії.

Віцепрем'єр України В'ячеслав Кириленко заявив, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має законні підстави впливу на телеканал NewsOne зважаючи на можливе проведення телемосту між українським телеканалом NewsOne і російським телеканалом "Росія 24", аж до позбавлення українського каналу ліцензії.

"Законні важелі впливу на "NewsOne" має Нацрада ТБ як незалежний регулятор. Від штрафу до позбавлення ліцензії. І він повинен діяти, тому що це не "телеміст", а пропаганда", - написав Кириленко в Twitter в понеділок.

У той же час він вважає: "Але в команді Зеленського повно проросійських людей. Включно, думаю, з ним самим. Тому п'ята колона і підняла голову".

У свою чергу заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк заявила, що Нацрада зможе відреагувати на порушення закону українськими ліцензіатами тільки за фактом таких порушень.

"Українське законодавство передбачає штрафні заходи для тих, хто поширює цей сигнал, для провайдерів, про що їм нагадуємо. На жаль, санкції за ретрансляцію для мовника парламент втратив. Нацрада, однак, буде реагувати на порушення в ефірі, якщо він відбудеться. Хочу сподіватися на те, що журналісти не стануть здійснювати професійне самогубство і обслуговувати цинічних політиків", - сказала вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами першого заступника голови Нацради, провайдери ризикують отримати штрафи у розмірі 25% вартості ліцензії провайдера за трансляцію телемосту з телеканалом "Росія 24", а українські телеканали - санкції за порушення галузевого законодавства.

"Нацрада має право реагувати виключно на факт. Сьогодні у нас є тільки повідомлення в соцмережах, ролик, поширений російським телебаченням і повідомлення на сайті каналу. Але Нацрада може реагувати на поширення інформації виключно в ефірі телеканалу", - підкреслила Герасим'юк.

Вона також заявила, що діяти наперед і як-небудь запитувати у телеканалу інформацію про заплановане ефірі Нацрада не має права, оскільки це може бути трактовано як цензура.

"Нацрада зможе відреагувати тільки тоді, коли відбудеться ефір. Тоді його потрібно буде відмоніторити і вказати на порушення українського закону", - зазначила Герасим'юк.

Напередодні один з найвідоміших російських пропагандистів, ведучий телепрограми "Вести недели" на рупорі кремлівської пропаганди, телеканалі "Росія 24" Дмитро Кисельов заявив, що 12 липня спільно з медведчуківським телеканалом NewsOne буде проведено телеміст під назвою "Надо поговорить".

Проведення пропагандистського телемосту як спробу вплинути на українців під час виборчої кампанії і загрозу національній безпеці України засудили українські партії, зокрема, "Голос" та "Європейська солідарність", і прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Від президента Володимира Зеленського, Служби безпеки України та Ради національної безпеки і оборони вимагають реакції.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі