Німеччина закликала США і Росію продовжити ДРСМД заради загальної безпеки

Поділитися
Німеччина закликала США і Росію продовжити ДРСМД заради загальної безпеки 2 серпня договір про ДРСМД може бути перекреслений назавжди
2 серпня США мають намір офіційно припинити дію договору РСМД

У четвер Німеччина закликала Сполучені Штати і Росію зберегти те, що залишилося від міжнародної системи контролю над озброєннями, за день до закінчення терміну дії Договору про ядерні сили середньої дальності (INF).

У своїй заяві міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас припустив, що Москва винна в припиненні терміну дії договору про РСМД, знакової угоди про контроль над озброєннями часів холодної війни, підписаного радянським лідером Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом у 1987 році, пише Reuters.

"... Ми шкодуємо про те, що Росія не змогла зробити те, що було необхідно для порятунку договору про РСМД", - йдеться в заяві Маасу.

Після заборони ракет середньої дальності наземного базування, здатних досягти Росії із Західної Європи і навпаки, договір був спрямований на запобігання гонки озброєнь на континенті.

У минулому році Сполучені Штати оголосили про вихід з пакту, звинувативши Росію в невиконанні. Москва заперечує, що порушила договір, і заявляє, що Вашингтон йде, тому що хоче почати нову гонку озброєнь.

"З припиненням дії угоди про РСМД Європа втрачає частину своєї безпеки", - сказав Маас. "Я переконаний, що сьогодні ми повинні знову домогтися успіху в узгодженні правил роззброєння та контролю над озброєннями, щоб запобігти новій гонці ядерних озброєнь".

Він закликав Москву і Вашингтон зробити більше для збереження нового договору СНО 2010 року, що обмежує стратегічні ядерні ракети.

"Ще один елемент – договір СНО-3 між США і Росією, термін дії якого закінчується в 2021 році. Він обмежує стратегічні арсенали держав, що володіють ядерною зброєю, і запобігає гонці ядерних озброєнь. Ми закликаємо Вашингтон і Москву сьогодні висловити прихильність його продовженню. Це дало б час адаптувати договір до нових умов і було б вкрай необхідним сигналом безпеки в настільки небезпечні часи", - написав міністр.

1 лютого держсекретар США Майк Помпео анонсував вихід Сполучених Штатів з ДРСМД. США завершать вихід з Договору протягом шести місяців, якщо Росія не повернуться до виконання ДРСМД. Наступного дня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє участь у ДРСМД. 4 березня Путін підписав указ про припинення Росією виконання ДРСМД.

Раніше заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила про те, що Сполучені Штати вимагають від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує ДРСМД - в цьому випадку угода може бути врятовано.

Детальніше про мотиви виходу США з ДРСМД читайте у статті Олексія Ижака "Все ближче до ядерного раю" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі