Нову ЦВК можуть призначити вже у четвер

Поділитися
Нову ЦВК можуть призначити вже у четвер © novostipmr.com
Фракція "Слуги народу" вже запропонувала президенту 13 кандидатур.

Верховна Рада в четвер може розглянути питання призначення нового складу Центральної виборчої комісії, парламентська фракція "Слуга народу" запропонувала президенту України 12-13 кандидатів, заявив перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко.

"Ми чекаємо, коли президент внесе. У нього є три дні. Три дні почалися в понеділок. Фактично - понеділок, вівторок, середа. Завтра вранці має бути", - сказав Корнієнко журналістам у середу в кулуарах Ради.

Він не став називати прізвища претендентів від "Слуги народу" на посади членів ЦВК, проте уточнив, що серед них є члени відправленого у відставку складу Центрвиборчкому. У той же час, за словами першого заступника голови фракції, у пропозиціях "Слуги народу" немає членів цієї партії.

"Було 30-35 кандидатур. З них 12-13 ми відібрали", - сказав Корнієнко про кількість претендентів, які подали президенту України.

Нагадаємо, 13 вересня Верховна Рада підтримала подання президента України Володимира Зеленського про дострокове звільнення всіх 16 членів ЦВК, 14 з яких були призначені тільки у вересні 2018 року.

Фракція "Слуги народу" у Верховній Раді заявила, що планує запропонувати квотний принцип розподілу позицій членів нової ЦВК. Це означає, що абсолютна більшість місць у комісії матимуть представники президентської політсили.

Як повідомляли ЗМІ, на посаду голови Центрвиборчкому розглядаються три кандидатури: депутати від пропрезидентської "Слуги народу" Аліна Загоруйко, Вадим Галайчук і Сергій Кальченко. При цьому фаворитом є Сергій Кальченко – експерт з конституційного права.

За даними DT.UA, Зеленський вирішив розпустити ЦВК, щоб вивести з її складу людей, пов'язаних із п'ятим президентом України Петром Порошенком і колишнім народними депутатом Олександром Грановським. А викладені в тексті подання претензії є намаганням обґрунтувати це політично вмотивоване рішення.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі