Об'єктивних підстав для розпуску ЦВК немає — КВУ

Поділитися
Об'єктивних підстав для розпуску ЦВК немає — КВУ © novostipmr.com
Вказані президентом Зеленським аргументи не свідчать про систематичні проблеми чи грубі порушення законодавства.

Попри висловленні у поданні президента України Володимира Зеленського до Верховної Ради України про звільнення членів Центральної виборчої комісії зауваження щодо роботи комісії, об'єктивні підстави для звільнення членів Центрвиборчкому на разі відсутні, заявляють у Комітаті виборців України.

"Рішення щодо розпуску ЦВК має базуватися на об'єктивних фактах, які б свідчили про серйозні порушення в роботі ЦВК, однак за оцінкою КВУ таких фактів надано не було. Під час спостереження за виборами президента та народних депутатів України спостерігачі КВУ справді відзначали низку проблем, пов'язаних із роботою ЦВК, однак такі проблеми швидше носили технічний характер і не були наслідком незаконних чи упереджених дій членів Центрвиборчкому", - заявили у КВУ.

На думку КВУ аргументи, висловлені в подані Президента, не є такими, що свідчать про систематичні проблеми чи грубі порушення законодавства зі сторони членів ЦВК та наслідком яких має бути беззаперечний розпуск ЦВК. Більшість із них побудовані на наявності низки судових рішень, щодо реєстрації окремих кандидатів у народні депутати та вказування некоректної партійності осіб, які балотувалися.

"Такі судові рішення справді мали місце, однак не варто ігнорувати той факт, що під час виборчої кампанії неодноразово мали місце ситуації, коли рішення різних судових інстанцій не лише скасовували постанови ЦВК, але й прямо суперечили одне одному, що було викликано, в тому числі, недосконалістю виборчого законодавства", - зазначили в комітеті.

В організації зазначили, що насамперед потребує значного доопрацювання КВУ закон "Про вибори народних депутатів України", оскільки містить низку неточностей та прогалин які на практиці призводять до різночитань з боку різних органів державної влади та судових інстанцій.

КВУ відзначає, що проблеми, описані в поданні Президента мають бути вирішені представниками ЦВК спільно із Верховною Радою України, судовими інстанціями та іншими органами влади, залученими до виборчого процесу і повинні мати наслідком проведення повноцінної реформи виборчого законодавства України.

"Щодо можливого розпуску ЦВК, то такі дії є крайньою формою, а тому підстави для такого кроку мають бути максимально об'єктивними та чіткими, що, однак, наразі не знайшло вираження у поданні Президента. На думку КВУ звільнення членів ЦВК має залежати від реальних результатів їх роботи, а не зміни політичної влади в державі, а тому будь-якому рішенню щодо можливого розпуску Центрвиборчкому має передувати фаховий та незалежний аналіз щодо роботи ЦВК, проведений в тому числі із залученням вітчизняних експертів та національних і міжнародних профільних організацій, що спостерігають за організацією виборчих процесів", - додали в КВУ.

Читайте також: Рада вже завтра може розглянути подання Зеленського на звільнення членів ЦВК

Нагадаємо, 10 вересня DT.UA з джерел в Офісі президента (ОПУ) стало відомо, що Центральна виборча комісія (ЦВК) буде розпущена Верховною Радою найближчим часом. ОПУ вже підготував подання глави держави з вимогою про розпуск ЦВК у Верховну Раду.

Пізніше прес-секретар апарату Верховної Ради Ірина Кармелюк підтвердила, що в парламенті отримали 10 вересня від президента України Володимира Зеленського подання на дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії України.

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі